menu-line
Blog Image

Dijital Cüzdan ve Elektronik Para Nedir, Nasıl Kullanılır?


Papel Blog, dijital cüzdan, elektronik para, sanal para gibi kavramlara açıklık getiriyor.

#Finansal_Okuryazarlık

5 dakika

Son Güncelleme: Ağu 28, 2024

Blog Image

Blog İçeriği

Dijital Cüzdan Nedir?

Dijital Cüzdan Nasıl Açılır, Nasıl Kullanılır?

Elektronik Para Nedir?

Elektronik Para Nasıl Kullanılır?

Sıkça Sorulan Sorular

Paylaş

KopyalaCopyIcon
KopyalaCopyIcon

Paylaş

Her alanıyla giderek daha fazla dijitalleşen günümüz dünyasında, elbette para kavramı da köklü bir dönüşüm geçiriyor. Yüzyıllar önce insanlığın hayatına giren ve ekonominin ana unsuru haline gelen para, 21. yüzyılda hızla gelişen teknolojilerle birlikte biçim değiştiriyor, yeni bir yöne evriliyor. Değerli taşlar, madenler, banknot gibi birçok farklı biçimsel sürecin yaşanmasının ardından elektronik para ve dijital cüzdan ile geleceğin finans ve ekonomi evreninde yerini almaya hazırlanıyor.


Dijital cüzdan nedir, elektronik para nedir, elektronik para ve sanal para arasındaki farklar nelerdir gibi sorular, bu yazımızda cevap buluyor…


Dijital Cüzdan Nedir?


Dijital cüzdanlar, fiziksel cüzdanların sanal ortama taşınmış hali gibi düşünülebilir. Dijital cüzdanlar ile sanal ortamda kart bilgileri saklanabilir, fatura ödemesi veya günlük harcamalar yapılabilir ve bütçe yönetimi tek uygulama üzerinden kolayca gerçekleştirilebilir.


Dijital cüzdanlar ile hızlı para transferi, kurum ve fatura ödemeleri gibi temel özelliklerin yanı sıra; harcamalarda nakit iade (cashback) kazanmak, hediye kartları satın alıp göndermek ve bağış gibi birçok yeni nesil işlemi gerçekleştirmek mümkün hale gelir.


Dijital Cüzdan Nasıl Açılır, Nasıl Kullanılır?


Dijital cüzdan sahibi olmak çok kolaydır. Adımları tek tek sıralamak istersek:


  • Dijital Cüzdan Seçimi
  • Üyelik İşlemleri
  • Kimlik Doğrulama


Dijital Cüzdan Seçimi


Öncelikle kullanmak istediğin dijital cüzdanı seçmelisin. Bunun için farklı finans kuruluşlarının mobil uygulamalarını ve web sitelerini incelemek faydalı olabilir. Avantaj ve dezavantajlarını karşılaştırabilir, kampanya ve fırsatları kendi bakış açınla değerlendirebilirsin. Ayrıca cüzdanların hangi işlemler için ne kadar ücret veya komisyon aldığını önceden bilmek, ileride kötü sürprizler yaşamanı engelleyecektir.


Papel’in sunduğu ayrıcalıkları keşfetmek ve hemen bir Papel Cüzdan sahibi olmak için tıkla.


Üyelik İşlemleri


Dijital cüzdan oluşturmak için bu hizmeti veren bir finans kuruluşunun müşterisi olmalısın. Bunun için e-cüzdan oluşturmak istediğin kuruluşun online kanalları üzerinden “Üye Ol” butonuna tıklayarak işlemi başlatabilirsin.


Üye olma sırasında senden bazı kişisel bilgiler ve iletişim bilgileri istenecek. Bunları doğru ve eksiksiz girmen çok önemli. Aksi durumda hesap oluşturmakta veya işlem yapmakta güçlük yaşayabilirsin.


Kimlik Doğrulama


Terörizmin finansmanının ve suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesi için finansal kuruluşların müşterilerine kimlik doğrulama (KYC) yaptırma zorunluluğu bulunmaktadır. Hesabını açtıktan sonra finansal kuruluşun sana vereceği yönlendirmeleri takip ederek e-posta doğrulama, kimlik doğrulama ve adres doğrulama gibi çok aşamalı doğrulama işlemlerini tamamlaman gerekir. Ardından e-cüzdanını daha yüksek limitlerle dijital cüzdanını kullanmaya başlayabilirsin.


ss


Dijital Cüzdanların Avantaj ve Dezavantajları


Dijital cüzdan kullanmanın avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:


  • Yüksek Güvenlik
  • Kullanım Kolaylığı
  • Finansal Yönetim
  • Çevre Dostu
  • Zaman Tasarrufu


Yüksek Güvenlik

Dijital cüzdanlarda kart bilgileri şifrelenerek korunur. Ayrıca ödeme ve bazı başka işlemlerde güvenliği artırmak adına SMS OTP veya biyometrik doğrulama gibi ek güvenlik önlemleri kullanılır. Böylece kart bilgileri fiziksel bir cüzdana oranla daha yüksek güvenlikli bir ortamda saklanmış olur.


Kullanım Kolaylığı

Dijital cüzdan kullanmak, fiziksel kart kullanma ihtiyacını azaltır. Saniyeler içinde hızlı işlemler yapılmasına olanak tanır. NFC, karekod okutma gibi temassız ödeme yöntemleri sayesinde ödeme deneyimi çok daha hızlı ve kolay hale gelir.


Finansal Yönetim

Dijital cüzdan kullanarak gelir-gider dengesini kontrol etmek ve bütçeyi yönetmek daha kolay hale gelir. Kullanılan dijital cüzdan uygulamasının aynı zamanda açık bankacılık lisansı da bulunuyorsa farklı banka hesapları tek uygulama üzerinden yönetilebilir. Böylece tüm paranı tek uygulama üzerinden kontrol edebilir, harcamalarını bütçene göre ayarlayabilirsin.


Çevre Dostu

Dijital cüzdanlar fiziksel kart kullanımını azaltmaları ve kağıt fatura, makbuz kullanımını minimize etmeleri sayesinde daha çevre dostu bir alternatif sunar.


Zaman TasarrufuDijital cüzdanlara para yatırmak, cüzdandan para çekmek, transfer ve ödeme işlemleri çok daha hızlı gerçekleştirilir. Böylece tüm işlemlerde zaman kazanabilirsin.


Dijital cüzdan kullanmanın olası bazı dezavantajlarını ise şöyle sayabiliriz:


  • İnternet Gereksinimi
  • Cihaz Zorunluluğu
  • Siber Tehditler
  • Hatalı İşlem Riski


İnternet Gereksinimi

Dijital cüzdan kullanabilmek için güvenli bir internet bağlantısının sağlanmış olması gerekir. İnternet olmayan bir bölgede dijital cüzdan ile işlem yapılamayacağı için bir dezavantaj ortaya çıkar. İnternet kullanımında da kişisel veri güvenliği açısından kamuya açık alanlar yerine mobil internet veya kişisel internet ağlarının kullanılmasını tavsiye edebiliriz.


Cihaz Zorunluluğu

E-cüzdan; yalnızca telefon, tablet, bilgisayar gibi internet bağlantısı kurulabilen akıllı cihazlar üzerinde kullanılabilir. Dolayısıyla ödeme anında cüzdanın yer aldığı cihazın yanında bulunması gerekir. Bu durum bir dezavantaj olarak sayılabilir.


Siber Tehditler

Dijital ortamda çalışan her ürün gibi dijital cüzdanlar için de kimlik hırsızlığı, oltalama (phishing) ya da diğer siber saldırı yöntemleri bir tehdit oluşturabilir. Bunu önlemek için hem finans kuruluşlarının hem de kullanıcıların bazı önlemler alması gerekmektedir.


Hatalı İşlem Riski

Dijital cüzdanlarda işlem hızı oldukça yüksektir. Bu nedenle para gönderileceği veya ödeme yapılacağı zaman doğru bilgilerin girilmesine dikkat edilmelidir. Hatalı bir işlem gerçekleştirilmesi durumunda finans kuruluşunun destek ekibiyle hemen iletişime geçilmeli ve durum bildirilmelidir.



Elektronik Para Nedir?


Elektronik para, dijital ortamda saklanabilen ve nakit yerine geçecek şekilde harcamalarda kullanılabilen ödeme aracıdır. Dijital cüzdan kullanıcıları ellerindeki nakit parayı dijital cüzdanlarına para yatırma işlemiyle yatırdığında, o nakit artık elektronik para bakiyesine dönüşür ve ödemelerde kullanılır. Farklı para birimleri elektronik para olarak cüzdanlarda saklanabilir.


Elektronik Para Nasıl Kullanılır?


Elektronik para kullanmak için bakiyenin saklanabileceği bir dijital cüzdan veya banka hesabı gerekir. Hesap açıldıktan sonra içine bakiye yüklemen gerekir. Ardından ön ödemeli sanal kart oluşturarak elektronik para bakiyenle birçok işlemi gerçekleştirebilirsin.


Elektronik Para Kullanım alanları Neler?


Cüzdanda saklanan elektronik para bakiyesi, dijital cüzdan uygulaması üzerinden yapılan ödeme işlemlerinde kullanılabilir. Ayrıca bu bakiye diğer cüzdan kullanıcılarına transfer edilebilir, harcama bölüştürme, mobil ödemeler ve online alışveriş gibi farklı amaçlar için kullanılabilir.


Elektronik Para ile Sanal Para Arasındaki Farklar


Elektronik para, bir yasal para biriminin dijital karşılığı anlamına gelir. TL, ABD Doları ya da Avro gibi para birimlerinin dijital olarak tutulması demektir. Sanal Para herhangi bir merkezi otoritenin kontrolünde olmayan, dijital ortamda oluşturularak kullanılan para birimlerinin genel adıdır. Bu konuda kripto paralar ve bazı dijital uygulama veya oyunlarda karşımıza çıkan sanal para birimleri örnek verilebilir. Elektronik para ve sanal para arasındaki fark kısaca bu şekilde özetlenebilir.


Sıkça Sorulan Sorular


Dijital cüzdan ücretli mi?


Dijital cüzdan uygulamalarında sektör standardı cüzdanın ücretsiz sunulması şeklindedir. Ancak cüzdan hizmetleri kapsamında verilen bazı hizmetler (fatura ödeme, döviz işlemleri vb.) için sabit bir işlem ücreti ya da işlem tutarı üzerinden komisyon alınabilmektedir.


E cüzdan nedir?


E-cüzdan içinde para saklanabilen ve harcama, ödeme, para aktarımı gibi birçok finansal işlemin yapılmasına olanak veren dijital bir üründür. Paranın hızlı transferi başta olmak üzere fatura ödeme, harcama bölüştürme, cashback (nakit iade) kazanma gibi birçok hizmeti içerebilir.


Elektronik para nerelerde kullanılır?


Elektronik para bakiyesi para transferinin yanı sıra, gerekli altyapıya sahip olan online ve fiziksel işletmelerde yapılan alışverişlerde kullanılabilir. Kullanılan cüzdan uygulamasının özelliklerine bağlı olarak fatura ödeme, harcama bölüştürme gibi daha birçok alanda elektronik para kullanılabilir.


Papel Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri AŞ nedir?


Papel Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri, TCMB tarafından yetkilendirilmiş bir elektronik para ve ödeme hizmetleri kuruluşudur. Dijital cüzdan hizmetlerine ek olarak işletmelerin ödeme almasını sağlayan sanal POS gibi yeni nesil altyapılar sunmaktadır.


Papel Bülten’e abone ol.

Finans dünyasındaki gelişmelerden ve Papel yeniliklerinden haberdar ol.

Gizlilik Politikası'nı‎‎ kabul ediyorum