B2B Ödemelerde Dijital Dönüşüm Neden Önemli?
Geleneksel ödeme yöntemlerinin yerini dijital çözümler alırken, işletmeler için en uygun ödeme sistemini seçmek kritik bir hale geldi. Peki, B2B (Business to Business) ödemeleri nedir ve işletmeler için en avantajlı ödeme yöntemleri hangileridir? Dijitalleşmenin B2B ödeme süreçlerine sağladığı faydaları ve işletmene en uygun çözümleri Papel Blog anlatıyor.
B2B ödeme nedir?
İki ya da daha fazla işletme arasında mal veya hizmet alım-satımı karşılığında gerçekleştirilen finansal işlemlere B2B (Business to Business) ödemeler denir. B2B ödemeler işletmelerin birbirlerine sundukları ürün ya da hizmetler için gerçekleştirdikleri para transferlerini kapsar. İşletmelerin birbirleriyle olan ticari ilişkilerinde finansal işlemleri ifade eden B2B ödemeler, özellikle son yıllarda dijital B2B ödeme platformlarının da artışıyla daha hızlı ve verimli hale gelmiştir. Ödeme işlemlerini kolaylaştıran dijital çözümler manuel işlem süreçlerini minimize eder, işlemlerdeki hata payını azaltır ve düşük maliyetiyle işletmelere avantaj sağlar. B2B ödeme işlemlerinin geçmişte nasıl olduğunu ve günümüzde nereye evrildiğini beraber inceleyelim. Ayrıca işletmenin ihtiyacı olan çözümleri de senin için sunuyoruz, büyük işletmeler için büyük çözümler sunan Papel’e üye ol, avantajların tadını çıkar.
Geleneksel B2B ödeme yöntemleri
Dijital teknolojiler yaygınlaşmadan önce sıkça kullanılan geleneksel B2B ödeme yöntemleri şunlardır:
Nakit ödemeler
Mal veya hizmet alımlarında doğrudan nakit ödeme yapmak oldukça yaygındı. Özellikle küçük işletmelerde nakit ödemeler en çok kullanılan ödeme yöntemlerinden biriydi.
Çek kullanımı
Çek ile ödeme yaparken ödeme tarihinin ertelenmesi mümkün olduğu için işletmeler bu yöntemi kullanırlardı. Çek ile ödeme yöntemi işletmelerin nakit akışlarını yönetebilmelerini kolaylaştırdığı için avantajlı bir ödeme seçeneğiydi.
Senet (poliçe) kullanımı
Taraflar arasında belirlenen bir vadede ödeme yapılmasını taahhüt eden yazılı belgelere senet (poliçe) denir. Senet, özellikle uzun vadeli ticari ilişkilerde kullanılan bir ödeme yöntemiydi.
Banka havaleleri ve EFT
Elektronik Fon Transferi (EFT) ve banka havaleleri, işletmelerin bankaları aracılığıyla birbirlerine doğrudan para transferi yapmalarını sağladığından diğer yöntemlerden daha güvenliydi. Bu sebeple işletmeler güvenilirlikleri için bu yöntemleri tercih ederlerdi.
Dijital B2B ödeme sistemleri
Teknolojiyle beraber gelişen dijital B2B ödeme yöntemleri geleneksel ödeme yöntemlerine alternatif olarak daha hızlı ve güvenilir finansal çözümleri sundukları için tercih edilmeye başlandılar. İşletmelerin finansal işlemlerini daha verimli bir şekilde yönetebilmelerini sağlayan başlıca dijital B2B ödeme yöntemleri şunlardır:
Elektronik fon transferi (EFT) ve hızlı ödeme sistemleri
İşletmelerin bankaları aracılığıyla elektronik olarak hızlı bir şekilde para transferi yapmalarını sağlayan bu yöntem manuel işlemleri azalttığından hata risklerini düşürür ve işlem hızını artırarak kolaylık sağlar.
Dijital cüzdanlar ve mobil ödeme sistemleri
Papel Cüzdan, Apple Pay, Google Pay gibi dijital cüzdanlar, işletmelerin mobil cihazlar üzerinden ödeme yapmalarını sağlayarak ödeme süreçlerini hızlandırır ve güvenliği artırır.
Sanal POS sistemleri
Sanal POS sistemleri işletmelerin online platformlarda kredi ya da banka kartı ödemelerini yapmasını sağlayarak ödeme süreçlerini kolaylaştırır ve müşterilere esneklik sunar.
Ödeme linkleri ve QR kod ile ödeme
İşletmeler, müşterilerine ödeme linkleri veya QR kodları göndererek kolay ve hızlı ödeme alabilirler. Bu yöntemler, özellikle uzaktan ödeme işlemlerinde pratik çözümler sunar.
Otomatik faturalama ve abonelik modelleri
Düzenli hizmet alan müşteriler için otomatik faturalama ve abonelik modelleri, ödeme süreçlerini otomatikleştirerek işletmelerin nakit akışını düzenler ve müşteri memnuniyetini artırır.
B2B ödemelerde dijitalleşmenin avantajları
Dijitalleşme, B2B (işletmeden işletmeye) ödeme süreçlerinde sunduğu önemli avantajları şu şekilde sıralayabiliriz:
Verimlilik artışı ve hızlı işlemler
Manuel süreçleri otomatikleştiren dijital ödeme sistemleri işlemlerin verimli gerçekleşmesini sağlar ve bu sayede iş süreçleri hızlandığından zaman kaybı da azalır.
Maliyet tasarrufu
Dijitalleşme e-fatura kullanımı gibi yöntemlerle manuel süreçlerin masraflarını ortadan kaldırarak operasyonel maliyetleri düşürerek işletmenin tasarruf etmesini sağlar.
Hata oranının azalması
Dijital sistemler manuel veri girişlerini otomatik hale getirerek veri girişindeki hataları en aza indirir ve işlem doğruluğunu artırır.
Veri analizi ve içgörü kazanımı
Dijitalleşme, geniş veri setlerinin toplanmasını ve analizini kolaylaştırır, bu da işletmelere stratejik kararlar alırlarken destek olur.
Güvenilirlik ve esneklik
Dijital dönüşüm, işletmelere güvenilir ve esnek çözümler sunar, böylece müşteri memnuniyeti artar ve işletmeler rekabet avantajı elde etmiş olurlar.
Çevre dostu uygulamalar
Kâğıt kullanımını azaltan dijital süreçler çevreye duyarlı olmayı destekler.
Şirketler için dijital ödeme çözümleri
Finansal hizmetleri hızlandıran ve operasyonel verimliliği yükselterek işletmelerin iş süreçlerini modern hale getiren dijital ödeme çözümleri işletmelere rekabet avantajı sağlamasının yanı sıra müşteri memnuniyetini de artırır. İşletmelerin en çok tercih ettikleri popüler dijital ödeme çözümlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Sanal POS sistemleri
Sanal POS sistemleri sayesinde fiziksel POS cihazlarına gerek olmadan online ortamlarda kredi ve banka kartıyla ödeme yapılabilmekte ve alınabilmektedir. Özellikle e-ticaret sitelerinin güvenli ve hızlı ödeme işlemleri gerçekleştirebilmek için tercih ettiği popüler yöntemlerden biridir.
Dijital cüzdanlar ve mobil ödemeler
Kullanıcıların finansal bilgilerini güvenli bir şekilde saklayarak, online alışverişlerde ve mobil uygulamalarda hızlı ve kolay ödeme yapmalarına olanak tanıyan Papel Cüzdan gibi dijital cüzdanlar üzerinden gerçekleştirilen mobil ödeme seçeneği de bir diğer sevilen ödeme yöntemidir.
Ödeme linkleri ve QR Kod ile ödeme
Ödeme linkleri ve QR kod ile ödeme yöntemi ise işletmelerin, müşterilerine e-posta veya SMS yoluyla ödeme linkleri göndermesine veya QR kodları aracılığıyla ödeme almasına olanak tanıyan esnek ve hızlı çözümlerdir.
Blockchain ve kripto para ödemeleri
Blockchain tabanlı ödeme sistemleri, finansal işlemleri merkeziyetsiz, güvenli ve şeffaf bir şekilde gerçekleştirmeyi amaçlayan yenilikçi çözümler olarak öne çıkarlar. Bu yeni ödeme sistemleri işlemlerin doğrudan taraflar arasında gerçekleştirilerek herhangi bir aracıyı ortadan kaldırdığından işlem maliyetlerini de düşürür. Bununla beraber merkeziyetsiz yapısı sayesinde uluslararası işlemlerde kolaylık da sağlar.
E-Fatura ve E-Tahsilat sistemleri
Geleneksel kâğıt faturanın elektronik ortamdaki bir versiyonu olan E-Fatura Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen standartlara uygun olarak düzenlendiği için kağıt fatura ile aynı hukuki niteliğe sahiptir. E-Fatura kullanımı süreçleri hızlandırarak operasyonel verimliliği artırmasının yanı sıra kâğıt ve baskı gibi maliyetleri ortadan kaldırarak işletmenin tasarruf etmesini sağlar. Bununla beraber, dijital ortamda kolayca arşivlenebilen ve saklanan e-faturalara ihtiyaç durumunda hızlıca erişilebilir. Ayrıca e-fatura kullanmak kâğıt kullanımını azaltarak çevreye katkı da sağlayacaktır.
E-Tahsilat da işletmelerin online ödeme altyapıları kullanarak müşterilerinden elektronik ortamda ödeme almasını sağlayan bir sistemdir. Bu sistem tahsilat süreçlerini kolay ve hızlı hale getirir. Mevcut muhasebe ve ERP sistemleriyle entegre çalışarak finansal süreçleri otomatikleştiren e-tahsilat sistemi aynı zamanda müşterilerin online olarak hızlı ve güvenli bir şekilde ödeme yapmasını sağlar. Ayrıca kredi kartı, banka kartı, havale/EFT gibi çeşitli ödeme yöntemlerini desteklediğinden işletmeler için oldukça faydalıdır.
Kısaca E-Fatura ve E-Tahsilat sistemlerinin entegrasyonunun yapmış işletmelerin faturalama ve tahsilat süreçleri dijitalleşir ve böylece işletmenin hem maliyetleri düşer hem de operasyonel verimliliği artar.
Dijital B2B ödemelerde güvenlik ve uyumluluk
Dijital B2B (işletmeden işletmeye) ödemelerde güvenlik ve uyumluluk, işletmelerin finansal işlemlerini koruma altına alarak, dolandırıcılık riskini azaltmak ve yasal düzenlemelere uygunluğu sağlamak için çok önemlidir. Güvenlik elbette önemli. Peki, alınması gereken güvenlik önlemlerini ve uyumluluk standartları neler?
Güvenlik önlemleri
Gelişmiş şifreleme teknikleri: Ödeme sırasında girilen bilgilerin SSL (Secure Socket Layer) veya TLS (Transport Layer Security) protokolleriyle şifrelenmesi, verilerin üçüncü şahıslar tarafından okunmasını engelleyerek güvenli ödemenin gerçekleşmesini sağlar.
İki faktörlü kimlik doğrulama (2FA): İki faktörlü kimlik doğrulama sistemi kullanıcıların sisteme erişiminde ek bir güvenlik katmanı sağlayarak, yetkisiz erişimleri önler.
PCI DSS uyumluluğu: Ödeme Kartı Endüstrisi Veri Güvenliği Standardı (PCI DSS), ödeme kartı bilgilerinin korunması için küresel bir standarttır. Dijital ödeme hizmeti sağlayıcılarının bu standartlara uygun çalışması gerekir.
Uyumluluk standartları
Veri koruma mevzuatına uyum: İşletmelerin, müşterilerinin ve iş ortaklarının verilerini korumak için yürürlükteki veri koruma yasalarına uyması gerekir.
Düzenli güvenlik güncellemeleri: Sistemlerin sürekli olarak güncellenmesi, her an ortaya çıkabilecek tehditlere karşı koruma sağlayarak sistemde güvenlik açığı oluşmasının önüne geçer ve sistemde sürekli bir güvenlik katmanı olmasını sağlar.
Sık Sorulan Sorular
SSL (Secure Socket Layer) nedir?
İnternette veri iletiminde güvenliği sağlamak için kullanılan eski bir şifreleme protokolüdür.
TLS (Transport Layer Security) nedir?
SSL’in yerini alan ve internet üzerindeki iletişimde güvenliği sağlayan güncel şifreleme protokolüdür.
PCI DSS nedir? İki faktörlü kimlik doğrulama nedir?
Ödeme kartı bilgilerini korumak için belirlenmiş uluslararası güvenlik standartlarıdır. Daha detaylı bilgiye PCI DSS anasayfasından ulaşabilirsin.
İki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) nedir?
Kullanıcıların sisteme erişiminde, hem bildikleri bir şey (şifre) hem de sahip oldukları bir şey (telefon, donanım belirteci) gibi iki farklı doğrulama yöntemi gerektiren güvenlik sistemidir.
ERP sistemi nedir?
ERP (Kurumsal Kaynak Planlaması), bir işletmenin ana iş süreçlerini entegre ve genellikle gerçek zamanlı olarak yöneten yazılım ve teknoloji destekli sistemlerdir.
GDPR yasası nedir?
Avrupa Birliği’nde kişisel verilerin korunmasına yönelik düzenleyen ve 2018 yılında yürürlüğe giren genel veri koruma yönetmeliğidir.
Bu blog yazısında sunulan bilgiler; yalnızca genel nitelikte olup hukuk, finans veya yatırım danışmanlığı teşkil etmemektedir. İçerik, bilgilendirme amacıyla hazırlanmış olup, özel durumlarınız için profesyonel danışmanlık almanız tavsiye edilir. Yazıda yer alan ifadeler, herhangi bir bağlayıcılık veya sorumluluk doğurmamakta, yalnızca yazarın değerlendirmelerini yansıtmaktadır. Alacağınız kararlarda tüm sorumluluk tarafınıza ait olup, Papel Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş. bu bağlamda herhangi bir yükümlülük kabul etmemektedir.