Papel blog/Bireysel/Yurt Dışı Alışverişlerinde 2025 Gümrük ve Vergi Düzenlemeleri
Okuma süresi7 dakikalık okuma

Yurt Dışı Alışverişlerinde 2025 Gümrük ve Vergi Düzenlemeleri

Ocak 24, 2025
Yurt Dışı Alışverişlerinde 2025 Gümrük ve Vergi Düzenlemeleri

 

Online alışverişin sınır tanımadığı günümüzde, yurt dışı alışverişleri de oldukça popüler hale geldi. Ancak Türkiye’de son dönemde yapılan gümrük ve vergi düzenlemeleriyle birlikte, bu süreci artık daha dikkatli yönetmek gerekiyor. 2025 yılında gümrüksüz alışveriş limitinden, değişen vergi oranlarına kadar pek çok konuda yenilikler oldu. Özellikle gümrük vergileri, alışveriş limitleri ve ürün kısıtlamaları hakkında bilgi sahibi olmak, sürpriz maliyetlerden kaçınmanı sağlar. Yurt dışından alışveriş yaparken nelere dikkat etmen gerektiğini, limit aşımında karşılaşabileceğin cezaları ve yeni düzenlemelerin detaylarını Papel Blog senin için anlatıyor.

 

Yeni Gümrük Düzenlemeleri ve Vergi Oranları

 

 

Son dönemde Türkiye’de gümrük düzenlemeleri ve vergi oranlarında çeşitli değişiklikler oldu. Bu değişikliklerin hedefi ise yerel üreticileri ve yerel ekonomiyi destekleyerek yerli üretimin teşvik etmek. Bununla beraber bu tür düzenlemeler dış ticaret dengesinin korunmasını ve vergi gelirlerinin artırılmasını da amaçlıyor. Değişikliklerin olduğu konu başlıklarından en çok gündemde yer alanlar ise şu şekilde:  

 

  • Gümrüksüz Alışveriş Limiti
  • Gümrük Vergisi Oranları

 

Gümrüksüz Alışveriş Limiti

 

Son düzenlemelerde beraber yurt dışından posta veya hızlı kargo yoluyla getirilen ürünler için gümrüksüz alışveriş limiti 150 Euro’dan 30 Euro’ya düşürüldü. Bu düzenlemeyle beraber 30 Euro ve üzerindeki alışverişlerde belirlenen vergi oranlarının uygulanması kararı alınmış oldu. Yani yurt dışından 30 Euro ve üzeri bir sipariş verildiğinde ürünün geleceği ülkeye göre güncellenmiş oranda vergi ödenmesi gerekiyor.

 

Gümrük Vergisi Oranları

 

Gümrük vergisi oranlarında da yeni düzenlemeler var. Bu düzenlemelere göre Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden gelen ürünler için gümrük vergisi oranı %20’den %30’a yükselirken diğer ülkelerden gelen ürünler için ise bu oran %20’den %60’a çıkarıldı.

 

Yurt Dışı Alışveriş Limitleri Nedir?

 

 

Yurt dışı alışveriş limitleri, bireylerin yurt dışından posta veya hızlı kargo yoluyla getirebilecekleri ürünlerin değerine ve miktarına ilişkin sınırlamaları ifade eder. Bu limitler, gümrük vergisi muafiyeti ve uygulanacak vergiler açısından önemlidir. Bu yüzden yurt dışından ürün getirirken beklenmedik maliyetlerle karşılaşmamak için belirtilen limitlere ve vergilendirme kurallarına dikkat etmek gerekir.

 

Türkiye’de, yurt dışından posta veya hızlı kargo yoluyla getirilen eşya için gümrüksüz alışveriş limiti, kargo ücreti dahil 30 Euro’dur. Bu tutarın üzerindeki alışverişler için gümrük vergisi ödenmesi gerekir. Yurt dışından getirilen ürünlerin vergilendirilmesi, ürünün menşei ülkesine ve türüne göre değişir. Mesela yeni düzenlemelere göre vergi oranları AB (Avrupa Birliği) ülkelerinden gelen ürünler için %30, diğer ülkelerden gelen ürünler için %60’tır. Bu vergiler, ürünün kıymeti üzerinden hesaplanır ve kargo ücreti de bu kıymete dahil edilir. Dolayısıyla, vergi hesaplaması ürünün fiyatı ve kargo ücreti toplamı üzerinden yapılır.

 

Adsız Tasarım (24)

 

Yurt Dışından Kaç Ürün Satın Alınabilir?

 

 

8 Ocak 2025 tarihinde Ticaret Bakanlığı tarafından güncellenen bilgilere göre, posta veya hızlı kargo yoluyla getirilen eşya için adet sınırlaması yoktur. Yani yurt dışından ürün sipariş ederken ürün sayısında üst sınır yoktur. Fakat, getirilen ürünlerin ticari miktar ve mahiyet arz etmemesi, kişisel kullanıma yönelik olması gerekir. Ticari ithalat kapsamında değerlendirilebilecek siparişler farklı gümrük prosedürlerinden geçeceğinden mağduriyet yaratabilir. Bununla beraber bazı ürünler için özel sınırlama ve yasaklar da söz konusu olabilir, mesela tütün ve tütün ürünleri, alkollü içecekler, kozmetik ürünler ve gıda maddeleri gibi ürünler için belirli miktar sınırlamaları vardır.  

 

Yurt Dışı Alışverişlerinde Limit Aşılırsa Ne Olur?

 

 

Yurt dışı alışverişlerinde belirlenen gümrük limitlerinin aşılması durumunda çeşitli yaptırımlarla ve ek mali yükümlülüklerle karşı karşıya kalmak mümkündür. Sorunsuz bir alışveriş deneyimi için limit aşımına dikkat edilmesi gerekir. Limit aşımı durumunda uygulanabilecek ana yaptırımları şu şekilde açıklayabiliriz:

 

İdari Para Cezası

 

Yanlış veya yanıltıcı beyanda bulunulması durumunda açıklanmayan miktarın %10’u tutarında idari para cezası uygulanabilir. Ayrıca bu durum Cumhuriyet Savcılığı ve Mali Suçlar Araştırma Kurulu Başkanlığı’na bildirilir.

 

Eşyanın Müsaderesi

 

Gümrük mevzuatına aykırı olarak ülkeye sokulmaya çalışılan eşyalar, gümrük idaresi tarafından müsadere edilebilir yani el konulabilir. Özellikle, yasaklı veya izne tabi ürünlerin beyan edilmeden getirilmesi durumunda bu tür yaptırımlara başvurulabilir.

 

4458 Sayılı Gümrük Kanunu Nedir?

 

4458 sayılı Gümrük Kanunu, 27 Ekim 1999 tarihinde kabul edilmiş ve 4 Kasım 1999 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu kanun Türkiye’nin gümrük işlemlerini düzenleyen temel yasal çerçeveyi oluşturan ve gümrük işlemlerinin etkin ve düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamayı hedefler. Temel amacı ise kara suları iç suları ve hava sahasını da kapsayan Türkiye Cumhuriyeti topraklarına yani Türkiye Gümrük Bölgesi’ne giren ve çıkan eşya ile taşıt araçlarına uygulanacak gümrük kurallarını düzenlemektir.

 

Free Shop Alışverişlerinde Geçerli Kurallar Nelerdir?  

 

 

Duty-free mağazaları, yolcuların yurt dışına seyahat ederken veya yurda giriş yaparken vergi ve harçlardan muaf olarak alışveriş yapabildikleri mağazalardır. Duty-free (gümrüksüz satış) mağazaları, yurt içi ve yurt dışı alışverişlerde farklı kurallara ve muafiyetlere tabidir. Mesela, bu mağazalarda satılan ürünler genellikle KDV’den istisnadır.  Duty-Free mağazalarında yapılacak alışverişlerde yolcu başına satın alınabilecek ürün miktarının belirli sınırları vardır. Bu sınırlar gidiş ve geliş yönüne göre değişiklik gösterebilir. Ülkeden çıkış yapan yolcular için ise alışveriş limitleri genellikle daha yüksektir. Ancak, bu limitlerin gidiş yapılan ülke ile teyit edilmesi gerekir. Kurallar zaman zaman değişiklik gösterebileceği için seyahat öncesinde güncel bilgilere resmi kaynaklardan ulaşmanı ve teyit etmeni öneririz. Mesela Türkiye’ye giriş yapan yolcular için kişi başı güncel alışveriş limitleri şu şekildedir:

 

Sigara: 3 karton (600 adet)

Alkollü İçkiler:

%22’den fazla alkol içeren alkollü içkiler: 1 litre

%22’den az alkol içeren alkollü içkiler (şarap ve şampanya dahil): 2 litre

Parfüm: 600 ml

Kozmetik Ürünleri: 5 adet

Çikolata ve Şekerleme: 2 kg

Kahve: 1 kg

Çay: 1 kg

 

Yurt Dışı Alışverişi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

 

 

Yukarıda birçok farkı konudan konuştuk, kuralları öğrendin ama kısa bir liste ne kadar da pratik olur değil mi? İşte bu yüzden sorunsuz bir şekilde yurt dışı alışverişi yapabilmen için dikkat etmen gerekenleri senin için kısaca özetlemenin yararlı olacağını düşündük.

 

Güvenilir Satıcı ve Platform Seçimi

 

Araştırma yapmayı sakın unutma! Alışveriş yapmak istediğin platformu ve ürünü alacağın satıcıyı incele, güvenilir olup olmadığına karar ver. Bu kararı verirken kullanıcı yorumları ve puanlamalar sana yardımcı olacaktır. Ürün yorumlarını okumaya üşenme, müşteriye en iyi geri bildirimi yine müşteri verir. Ürünün kalitesi ve satıcının hizmeti hakkında en objektif bilgileri ürünü senin gibi satın alan diğer kişilerden alabilirsin. Ayrıca, belirli bir markanın internet sitesinden alışveriş yapacaksan da mutlaka orijinal site olduğundan emin ol.

 

Gümrük ve Vergi Mevzuatı

 

 

Siparişini tamamlamadan önce gümrük ve vergi mevzuatından aldığın ürünle ilgili sorun çıkıp çıkamayacağını kontrol et. Türkiye’ye gelen ürünler için gümrük muafiyet sınırı 30 Euro’dur. Yani en fazla 30 Euro tutarında ürün siparişi verebilirsin. Eğer bu miktarı aşarsan gümrük vergisi ödemek zorunda kalabilirsin. Ayrıca şuna da dikkat etmelisin ki cep telefonu, kozmetik, takviye edici gıdalar, tütün ve alkollü içeceklerin hızlı kargo kapsamında ithali yasaktır. Yani bu tür ürünler gümrükten geçmez ve eline ulaşmaz. Bu yüzden bu ürünleri sipariş etmekten kaçınmanı tavsiye ederiz. Gümrük mevzuatı ve uygulamalarında zaman zaman değişiklikler yapılabiliyor. Bu sebeple, alışveriş yapmadan önce Ticaret Bakanlığı ve Gümrük İdaresi’nin resmî web siteleri üzerinden güncel bilgilere ulaşman senin için faydalı olacaktır.

 

Ödeme

 

Ödeme yaptığın platformun güvenli olduğundan emin ol! Kredi kartı veya güvenilir ödeme platformlarını kullanarak dolandırıcılık riskini minimuma indirebilirsin. Güvenli ödemeyle ilgili merak ettiklerini Güvenli Ödeme Nedir? yazımızdan öğrenebilirsin. Ayrıca yurt dışından alışveriş yaptığın için döviz kuru ve bankanın uygulayabileceği ek ücretleri öğrenmeyi de unutma. Sonradan ekstra ücretlendirmelerle mağdur olup, daha uygun alışveriş yapacağım derken zarara uğramak istemezsin değil mi?

 

Kargo ve Teslimat Süreçleri

 

Ödemeni yaptın, bekliyorsun. Peki kargonu takip edebiliyor musun? İşte bu nokta önemli. Siparişini takip edebilmek için mutlaka takip numaran olmalı, bu yüzden takip numarası talep etmeyi unutmamalısın.

 

İade ve Değişim Politikaları

 

Ya bir sorun olursa? Yoksa ürünü satın alırken iade veya değişim koşullarını öğrenmedin mi? Büyük hata. Olur da memnun kalmazsan iade veya değişim yapabilmen için satıcının bu konudaki şartlarını önceden öğrenmelisin. Ayrıca, satın aldığın ürünün garantisinin olup olmadığını biliyor musun? Alacağın üründe uluslararası garantinin geçerli olup olmadığını ve garantinin süresini kontrol etmeyi unutma.  

 

Kaynaklar: 1, 2, 3, 4.

 

 

Bu blog yazısında sunulan bilgiler; yalnızca genel nitelikte olup hukuk, finans veya yatırım danışmanlığı teşkil etmemektedir. İçerik, bilgilendirme amacıyla hazırlanmış olup, özel durumlarınız için profesyonel danışmanlık almanız tavsiye edilir. Yazıda yer alan ifadeler, herhangi bir bağlayıcılık veya sorumluluk doğurmamakta, yalnızca yazarın değerlendirmelerini yansıtmaktadır. Alacağınız kararlarda tüm sorumluluk tarafınıza ait olup, Papel Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş. bu bağlamda herhangi bir yükümlülük kabul etmemektedir.

exit

Papel Gururla Sunar

İlk reklam filmimizi yayınladığımız için çok heyecanlıyız. Ünlü İspanyol oyuncu Pedro Alonso’nun başrolde olduğu ve Türkiye’nin en sevilen aktörlerinden Haluk Bilginer’in seslendirdiği filmimiz sizlerle. İzleyin, beğenin ve paylaşın!