Papel blog/Bireysel/Kart Ağı (Mastercard, Visa, TROY) Nedir, Ne İşe Yarar, Faydaları Neler?
Okuma süresi8 dakikalık okuma

Kart Ağı (Mastercard, Visa, TROY) Nedir, Ne İşe Yarar, Faydaları Neler?

Şubat 05, 2025
Kart Ağı (Mastercard, Visa, TROY) Nedir, Ne İşe Yarar, Faydaları Neler?

 

Günümüzün dijital dünyasında kart ağları (kart şemaları) ödeme işlemlerinin güvenli, hızlı ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan kritik bir rol üstleniyor. Visa, Mastercard ve Türkiye’nin yerli ödeme sistemi TROY gibi kart ağları çeşitli finansal avantajlar sunuyor. Bu yazımızda, kart ağlarının nasıl çalıştığını, avantajlarını ve hangi kart ağının ihtiyacına en uygun olduğunu keşfedeceksin.

 

H2: Kart Ağı (Kart Şeması) Nedir?

Kart ağı (kart şeması), finansal kuruluşlar, perakendeciler ve tüketiciler arasında elektronik ödeme işlemlerinin gerçekleştirilmesini sağlayan bir sistemdir. Bu işlemlerin sorunsuz bir şekilde yürütülmesini sağlayan kart adları olan Visa, Mastercard ya da Türkiye’nin ulusal ödeme sistemi TROY gibi ödeme sistemleri kuruluşlarının isimlerini mutlaka duymuşsundur. Ödeme sistemlerinin temel bileşenlerinden biri olan bu kart ağları, ödeme süreçlerinde işlemlerin yetkilendirilmesi, takası ve mutabakatı gibi aşamalarda kritik bir rol oynamasının yanı sıra dolandırıcılık önleme ve veri güvenliği gibi konularda da önemli sorumluluklar da üstlenirler.

 

H2: Kart Ağı (Kart Şeması) Nasıl Çalışır?

Kart ağları, kart sahipleri, işletmeler, bankalar ve kart ağları arasında bir iş birliği ve iletişim ağı oluşturur. Bu sistem her bir tarafın belirli rolleri üstlenerek beraber çalışırsa işler.

 

Kart sahipleri (tüketiciler) bankalar ya da elektronik para şirketleri (Papel, Papara gibi) tarafından sağlanan kredi veya banka kartlarıyla online platformlarda ya da fiziksel mağazalarda ödeme işlemlerini gerçekleştirirler. Ürün veya hizmet sunan işletmeler (satıcılar) ise ödemeleri kabul etmek için sanal POS ya da fiziksel POS gibi ödeme sistemlerini kullanırlar. İşletmeler müşterilerin sanal ya da fiziksel kartlarından ödeme alabilmek için genellikle bir banka ya da ödeme hizmeti sağlayıcısı ile anlaşmalıdır. Kart sahiplerine kredi ya da banka kartları sağlayan bankalar da müşterilerinin hesaplarını yöneterek kart sahiplerinin gerçekleştirdikleri işlemleri takip ederler ve onaylarlar. İşletmelerin ödeme işlemlerini yöneten bankalar ya da ödeme hizmeti sağlayan kurumlar da POS terminalleri aracılığıyla alınan ödemeleri işler ve bu ödemelerin işletmelerin hesaplarına geçmesini sağlar. Bu sistemde Visa, Mastercard ve TROY gibi kart ağlarının (ödeme ağları) rolü işletmelere hizmet sağlayan bankalarla müşterilere yani kart sahiplerine hizmet veren bankalar arasında köprü olmaktır. Kart ağları, ödeme işlemlerinin güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi, yetkilendirilmesi ve takası için gerekli altyapıyı sağlarlar. Ödeme süreci belli aşamalardan oluşur. Bu aşamaları şu şekilde sıralayabiliriz:

 

H3: Yetkilendirme

Kart sahibi, bir ürün veya hizmet satın almak istediğinde, kart bilgilerini işletmeye sunar. İşletme, bu bilgileri edinen banka ya da elektronik para şirketi aracılığıyla kart ağlarına iletir. Kart ağı, kart sahibine kredi ya da banka kartı sağlamış olan bankaya ya da elektronik para şirketine ulaşarak işlemin onaylanıp onaylanmadığını kontrol eder. Kart sahibine kartı veren banka ya da elektronik para şirketi, kart sahibinin hesabında yeterli bakiye veya limit olup olmadığını ve kartın geçerliliğini kontrol ederek işlemi onaylar veya reddeder.

 

H3: Takas

Yetkilendirme sonrasında, işlemin finansal detayları müşteriye kart vermiş olan ve işletmeye hizmet veren bankalar arasında paylaşılır. Bu aşamada, işlemin tutarı ve ilgili bilgiler bankalar arasında ortak kararda buluşularak takas edilir.

 

 

H3: Mutabakat ve Hesaplaşma

Takas işlemlerinin ardından, belirli bir süre sonunda, müşteriye kart vermiş olan banka, işletmeye hizmet veren bankaya işlemin tutarını öder. İşletmeye hizmet veren banka da bu tutarı işletmenin hesabına aktarır. Bu süreç, tüm tarafların hesaplarının dengelenmesini sağlar.

 

 

H2: Mastercard Nedir?

Mastercard, dünya genelinde finansal kuruluşlar, perakendeciler ve tüketiciler arasında elektronik ödeme işlemlerinin gerçekleştirilmesini sağlayan küresel bir ödeme ağıdır. 1966 yılında kurulan Mastercard, kredi kartı, banka kartı ve ön ödemeli kartlar gibi çeşitli ödeme çözümleri sunarak, kullanıcıların güvenli ve hızlı bir şekilde alışveriş yapmalarını sağlar.

 

Adsız Tasarım (3)

Mastercard’ın Avantajları Nelerdir?

 

 

Mastercard, hem bireysel kullanıcılar hem de işletmeler için çeşitli avantajlar sunarak finansal işlemleri daha güvenli, hızlı ve pratik hale getirir. Mastercard dünya genelinde milyonlarca noktada geçerlidir, bu sayede kullanıcılar uluslararası alışverişlerinde rahatlıkla ödeme yapabilirler. Bununla beraber Mastercard, kredi kartı, banka kartı, ön ödemeli kart gibi çeşitli kart türleri ile kullanıcıların farklı finansal ihtiyaçlarına hitap eder. Mastercard sahipleri, belirli dönemlerde sunulan özel indirimler ve kampanyalardan yararlanabilirler. Ayrıca dolandırıcılık ve hileli işlemlere karşı güvenlik önlemlerini Mastercard alır.

 

Mastercard bireysel kullanıcının yanı sıra işletmelere de çeşitli avantajlar vadeder. Bireysel kullanıcılarına sunduğu gibi işletmelerin ihtiyaçlarına göre de kredi kartı, banka kartı, ön ödemeli kart veya bunların kombinasyonunu içeren kart çözümleri sunan Mastercard, işletmelere yönelik çeşitli indirimler ve avantajlar da sunarak maliyet tasarrufu sağlar.  Bununla beraber Mastercard ticari kartları ile yapılan harcamaları tek bir ekstre üzerinden takip etmek mümkün olduğundan finansal yönetim de kolaylaşabilir.

             

 

Visa Nedir?

 

 

Visa, dünya genelinde 200’den fazla ülke ve bölgede faaliyet gösteren, finansal kuruluşlar, perakendeciler ve tüketiciler arasında dijital ödemeleri kolaylaştıran küresel bir ödeme ağıdır. Visa logolu kartlar, dünya genelinde milyonlarca noktada kabul edilir, bu sayede kullanıcılar uluslararası alışverişlerinde rahatlıkla ödeme yapabilirler. Ayrıca, Visa’nın sunduğu temassız ödeme teknolojisi ve “Tek Tıkla Öde” gibi dijital çözümler, kullanıcıların hızlı ve pratik bir şekilde ödeme yapmalarına olanak tanır. Bunun dışında kullanıcılarına ve işletmelere sunduğu fırsatlar Mastercard ile benzerdir.

 

 

TROY Nedir?

 

 

“Türkiye’nin Ödeme Yöntemi’nin kısaltması olanTROY, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından 2015 yılında geliştirilen Türkiye’nin ilk ve tek yerli ödeme sistemidir. Amacı kredi kartı, banka kartı ve ön ödemeli kartlar için hizmet sunarak Türkiye’deki finansal işlemlerin daha bağımsız ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamaktır.

 

 

TROY Ne İşe Yarar?

 

 

TROY, Türkiye’deki tüm ATM ve POS cihazlarında geçerli olup, kullanıcıların yurt içinde güvenli ve hızlı bir şekilde ödeme yapmalarını sağlar. Ayrıca, TROY kartları internet ve mobil alışverişlerde de güvenle kullanılabilir. Ön ödemeli TROY kartları, içerisine bakiye yüklenerek POS ve e-ticaret işlemlerinde kullanılabilir ve yasal limitler dahilinde ATM’den nakit çekim imkânı sunar. 

 

 

TROY’un Avantajları Nelerdir?

 

TROY, hem bireysel kullanıcıların hem de işletmelere çeşitli avantajlar sunar.

 

Bireysel Kullanıcı İçin TROY Kartların Avantajları:

 

Ekonomik bağımsızlık: TROY, Türkiye’nin uluslararası kart kuruluşlarına olan bağımlılığını azaltarak finansal işlemlerde daha fazla kontrol ve bağımsız olunmasını sağlar.

 

Güvenlik: TROY kartları, Türkiye’deki tüm ATM ve POS cihazlarında geçerli olup kullanıcıların yurt içinde güvenli ve hızlı bir şekilde ödeme yapmalarını sağlar. 

 

Bankaların Sadakat Programları: TROY kart sahipleri, bankaların anlaşmalı olduğu iş yerlerinde taksit yapabilir, puan kazanabilir ve sadakat programlarından faydalanabilirler.

             

TROY Kart Nasıl Alınır?

 

 

TROY kart sahibi olmak için TROY hizmeti sunan bankalardan birine başvurmak yeterli. Başvuru işlemleri genellikle bankaların şubeleri, internet bankacılığı veya mobil uygulamaları üzerinden yapılabilir. Mevcut bankanın TROY kart hizmeti sunup sunmadığını öğrenmek için bankanın müşteri hizmetleriyle iletişime geçebilirsin. Eğer bankan TROY hizmeti sunmuyorsa, TROY kart sağlayan bir bankaya başvurabilirsin. Başvuru ve detaylı bilgi için ilgili bankanın müşteri hizmetleriyle iletişime geçmeni öneririz.   

 

TROY Kart Sunan Bankalar

 

TROY kart hizmeti sunan bankaların bazıları şunlardır:

 

  • Ziraat Bankası

  • İş Bankası

  • Garanti BBVA

  • Yapı Kredi

  • Akbank

  • QNB Finansbank

  • Halkbank

  • TEB             

 

Kart Ağı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

 

 

Kart ağı seçimi hem bireysel kullanıcılar hem de işletmeler için finansal işlemlerin güvenliği, maliyeti ve kullanım kolaylığı açısından çok önemlidir. Doğru bir seçim yapmak için dikkate alman gereken birkaç konu var. Bu faktörleri dikkate alarak, ihtiyaçlarına ve kullanım alışkanlıklarına en uygun kart ağını seçebilirsin.

 

Kullanım Alanı

 

 Bunlardan ilki kullanım alanı. Eğer daha çok yurtiçinde işlem yapıyorsan Türkiye’de yaygın olarak kabul edilen ve avantajlar sunan bir kart ağı seçebilirsin. Fakat uluslararası seyahatlere çıkıyorsan ve sık sık yurt dışından alışveriş yapıyorsan küresel olarak kabul oranı yüksek kart ağları arasından bir seçim yapman daha doğru olur. Eğer sık yurt dışı alışverişi yapıyorsan güncel gümrük ve vergi düzenlemelerini merak edebileceğini düşünüyoruz ve seni Yurt Dışı Alışverişlerinde 2025 Gümrük ve Vergi Düzenlemeleri yazımıza davet ediyoruz. Kart ağı seçiminde en önemli nokta işlem yaptığın yerlerde kart ağının kabul görmesidir. Bu yüzden seçtiğin kart ağının, alışveriş yapmayı planladığın işletmelerde ve platformlarda kabul edilip edilmediğini kontrol etmeni tavsiye ederiz.

 

Komisyon ve İşlem Ücretleri

 

Önemli olan bir başka kriter ise kart ağının sunduğu komisyon ve işlem ücretleridir. Kart ağlarının sunduğu hizmetler karşılığında talep ettiği komisyon ve işlem ücretleri farklılık gösterebilir. Bu ücretleri karşılaştırarak bütçene en uygun seçeneği belirlemelisin. Ayrıca yurt dışı işlemlerinde uygulanan döviz kuru ve ek ücretler konusunda bilgi sahibi olmanı da öneriyoruz.

 

Kampanyalar ve Müşteri Destek Hizmetleri

 

Kart ağının sunduğu kampanyalar ve müşteri destek hizmetleri belirleyici bir başka kriterdir. Kart ağlarının sunduğu kampanyalar, indirimler ve sadakat programları, ek faydalar sağlayabilir. Tercihini yaparken bu tür avantajları da değerlendirmeni tavsiye ederiz. Bununla beraber olası sorunlar veya sorular için erişilebilir ve etkili bir müşteri destek hizmetine sahip kart ağlarını tercih etmek, kullanım deneyimini iyileştirecektir.

 

Güvenlik ve Teknoloji

 

Güvenlik ve teknolojinin sunduğu kolaylık alışveriş deneyimine etki edeceğinden çok önemlidir. Kart ağının sunduğu güvenlik protokolleri ve dolandırıcılık önleme mekanizmaları, finansal bilgilerinin korunması açısından kritiktir. Güvenli ödemeyle ilgili daha birçok bilgiyi Güvenli Ödeme Nedir? yazımızda öğrenebilirsin. Ayrıca temassız ödeme, mobil cüzdan entegrasyonu gibi modern ödeme çözümleri sunan kart ağları, işlemlerini daha pratik hale getireceğinden seni tercih etmeye teşvik edebilir.

 

Kaynaklar: 1, 2.

 

Bu blog yazısında sunulan bilgiler; yalnızca genel nitelikte olup hukuk, finans veya yatırım danışmanlığı teşkil etmemektedir. İçerik, bilgilendirme amacıyla hazırlanmış olup, özel durumlarınız için profesyonel danışmanlık almanız tavsiye edilir. Yazıda yer alan ifadeler, herhangi bir bağlayıcılık veya sorumluluk doğurmamakta, yalnızca yazarın değerlendirmelerini yansıtmaktadır. Alacağınız kararlarda tüm sorumluluk tarafınıza ait olup, Papel Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş. bu bağlamda herhangi bir yükümlülük kabul etmemektedir.

exit

Papel Gururla Sunar

İlk reklam filmimizi yayınladığımız için çok heyecanlıyız. Ünlü İspanyol oyuncu Pedro Alonso’nun başrolde olduğu ve Türkiye’nin en sevilen aktörlerinden Haluk Bilginer’in seslendirdiği filmimiz sizlerle. İzleyin, beğenin ve paylaşın!