menu-line
Blog Image

Tek Tıkla Alışveriş: Mobil Ödeme Rehberi


Mobil ödeme ile alışverişler kolaylaşıyor, kullananlar zaman kazanıyor! Bu rehberde mobil ödeme nedir, nasıl yapılır ve avantajları nelerdir gibi önemli bilgileri bulabilirsin.

#Dijital_Finans

6 dakika

Son Güncelleme: Ağu 23, 2024

Blog Image

Blog İçeriği

Mobil Ödeme Nedir?

Mobil Ödemenin Avantajları

Mobil Ödeme Nasıl Yapılır?

Adım Adım Mobil Ödeme Rehberi

Mobil Ödeme Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Paylaş

KopyalaCopyIcon
KopyalaCopyIcon

Paylaş

Mobil Ödeme Nedir?


6493 sayılı yasa kapsamında GSM operatörlerinin kullandığı ödeme ve tahsilat yöntemi olarak adlandırılan mobil ödeme, günümüzde bir akıllı telefon veya mobil cihaz ile ödeme yapmaya izin veren yöntemlerin genel adı olarak kullanılmaktadır. Mobil ödemenin yöntem ve çeşitleri değişebilir ve bu ödeme çeşitlerinde yeni nesil teknolojiler önemli rol oynar. Mobil ödeme yöntemleri sayesinde kullanıcılar fiziksel olarak kredi/banka kartı taşımaya ya da nakit bulundurmaya ihtiyaç duymadan ödeme yapabilmektedir. Bu sayede güvenlik, hız ve kullanım kolaylığı gibi avantajlar ortaya çıkar.


Mobil Ödemenin Avantajları


Mobil ödeme, kullanıcılara birçok farklı avantaj sunar. Bunlardan bazılarını sıralamamız gerekirse:


  • Kolaylık
  • Hız
  • Güvenlik
  • Harcama Takibi
  • Çevre Dostu Kullanım
  • İndirim ve Kampanyalar


Kolaylık


Mobil ödemeler, hem işletmeler hem de müşteriler için ödeme deneyimini kolaylaştırır. Mobil uygulamalar üzerinden QR, NFC ya da farklı bir teknoloji kullanılarak alınan ödemelerde kart taşıma, nakit bulundurma, para üstü verme gibi süreçler olmadan kolayca ödeme tamamlanır.


Hız


Yeni nesil teknolojilerin devraldığı birçok farklı alanda olduğu gibi, mobil ödemeler kullanıcıların ödeme deneyimine hız kazandırır. Saniyeler içinde ödeme tamamlanır. Böylece yoğun iş saatlerinde bile kasada fazla zaman kaybetmeden alışveriş gerçekleşir. Hem işletmeler hem de müşteriler avantajlı hale gelir.


Güvenlik


Mobil ödemelerde birçok farklı şifreleme yöntemi kullanılmaktadır. Akıllı cihazlarda yer alan parmak izi, yüz tanıma gibi güvenlik teknolojileri ile ödeme yapan müşterinin güvenliği amaçlanır. Ayrıca, kullanıcıların verileri dijital ortamda şifrelenerek saklanır. Böylece güvenlik, en üst seviyeye taşınır.


Bazı uygulamalarda “hayalet kart” adı verilen ödeme yöntemi sunulur. Hayalet kartları tek kullanımlık ödeme yöntemleri gibi düşünebiliriz. Ödeme yapıldıktan sonra kart sistemden silinir ve kart bilgilerinin başkalarının eline geçme ihtimali ortadan kalkmış olur.


Harcama Takibi


Mobil ödeme ile yapılan alışverişler, kullanılan mobil ödeme uygulaması üzerinde sonradan görüntülenebilir. Dijital cüzdan kullanıldığında bakiye önceden yükleneceği için harcama takibi kolaylaşır, bütçe aşımlarının önüne geçilmiş olur. Ön ödemeli sanal kartlar oluşturularak harcama kontrolünü sağlamak daha kolay hale gelir.


Saniyeler içinde sanal kart oluşturmak ve alışverişlerinde kullanmak için hemen Papel hesabı oluştur.


Çevre Dostu Kullanım


Mobil ödeme demek, ödeme işlemine dair tüm adımların dijital ortamda yapılabilmesi demek. Buna faturalandırma da dahil olduğunda, kağıt israfının önüne geçilmiş olur. Fiş ve faturaları fiziksel olarak almak yerine dijital ortamda saklamak, daha sürdürülebilir ve çevre dostu bir ödeme alışkanlığı geliştirilmesine yardımcı olur.


İndirim ve Kampanyalar


Birçok mobil ödeme uygulaması, mobil ödemelerin oranını artırmak ve kendi uygulama kullanımlarını yükseltebilmek için müşterilerine çeşitli alışveriş kampanyaları sunar. Bazı sektörlerde geçerli indirim kodları, kuponlar, belirli ödeme yöntemleriyle yararlanılabilen fırsatlar bu kapsamda sayılabilir.


Çoğunlukla fintek sektöründe tercih edilen kampanya mekanizması cashback (nakit iade) şeklinde karşımıza çıkar. Cashback kampanyalarında tüketiciler, harcadıkları paranın belirli bir miktarını puan olarak değil, nakit olarak hesaplarına geri kazanırlar. Böylece belirli dükkan veya mağazalarla sınırlı olmadan, diledikleri gibi bu bakiyeyi harcayabilirler.



Mobil Ödeme Nasıl Yapılır?


Mobil ödeme yapmanın birçok farklı yöntemi bulunmaktadır. En sık kullanılan yöntemleri şu şekilde sıralamamız mümkün:


  • NFC Temassız Ödeme
  • Bankacılık Uygulamaları
  • Ödeme Linkleri ve QR Ödeme
  • GSM Operatörü Ödemeleri
  • Dijital Cüzdanlar


NFC Temassız Ödeme


NFC temassız ödemelerde, telefon ya da farklı bir akıllı cihazda yer alan NFC özelliğini kullanarak ödeme yapılır. Kullanılan akıllı cihazdaki ödeme uygulaması açıldıktan sonra işletmenin POS cihazına yaklaştırılarak ödeme tamamlanır. Oldukça hızlı ve kolay bir ödeme yöntemidir.


Bankacılık Uygulamaları


Teknolojinin hızlı gelişimiyle birçok banka mobil uygulama üzerinden bankacılık hizmeti veriyordu. Fintek sektörünün hızlı yükselişiyle birlikte artık bu uygulamalar birer ödeme yöntemi olarak da kullanılabiliyor. Her banka, kendi mobil uygulamasına farklı mobil ödeme yöntemlerini entegre ederek müşterilerine sunuyor.


Ödeme Linkleri ve QR Ödemeler


Ödeme linklerinde satıcı, kendi kullandığı ödeme alma kuruluşunun sistemi üzerinden bir link oluşturur ve müşteriye gönderir. Müşteri, linke tıkladığında karşısında bir ödeme ekranı açılır. Kart bilgilerini buraya girerek ödemeyi tamamlar. Tüm bu işlemler mobil cihazlar üzerinden yapılabilir ve genellikle uzaktan ödeme, online alışveriş gibi ihtiyaçlar için kullanılır.


QR Ödemeler, link ile ödemeye göre biraz daha basittir. Satıcı, yine kendi kullandığı sistem üzerinden benzersiz bir QR kod oluşturarak müşteriye gönderir ya da mağazada fiziksel olarak bu QR kod POS cihazında gösterilir. Müşteri QR kodu kendi ödeme yapacağı ödeme uygulaması üzerinden okutarak ödemeyi tamamlar.


GSM Operatörü Ödemeleri


Bu yöntemde ödenecek tutar, müşterinin GSM telefon faturasına yansıtılır. Telefon hattını bir kredi kartı gibi kullanmak şeklinde de düşünülebilir. GSM ödemelerinde tek seferlik işlem limiti 1.000 TL, toplam limit ise 2.750 TL’dir. Bu limitler içinde yapılan mobil ödemeler, uygulama içi satın alımlar, SMS ile alışverişlere ait tutarlar, ay sonunda kesilen faturaya yansıtılır. Eğer müşteri faturalı değil de ön ödemeli hat kullanıyor ise ödemek istediği bakiyeyi önceden kendi telefonuna yüklemesi gerekir.


Dijital Cüzdanlar


Bankacılık ve fintek sektörünün son dönemde yoğunlaştığı bir ödeme yöntemidir. Bu yöntem, kullanıcıya yukarıda saymış olduğumuz yöntemlerin birçoğunu bir arada kullanabilme imkanı sunar. Kullanıcı isterse link ile isterse QR okutarak isterse NFC ile ödemesini tamamlayabilir.


Dijital Cüzdanlar ayrıca cashback, fatura ödeme, harcama bölüştürme gibi hayatı kolaylaştıran farklı özellikleri de bir arada sunabilmektedir. Ayrıca kimlik doğrulaması yapıldığında para yatırma, çekme ve harcama limitleri bankacılık limitlerine ulaşabilmektedir. Papel’in sunduğu ayrıcalıkları keşfetmek ve Papel Cüzdan oluşturmak için tıkla.


Adım Adım Mobil Ödeme Rehberi


Mobil ödemelerde aşamalar olabildiğince basitleştirilmiştir. Bunun amacı, hem işletmelere hem de müşterilere en hızlı ve kolay deneyimi yaşatabilmektir. Mobil ödemenin adımları ise kullanılan ödeme yöntemine göre değişebilmektedir.


NFC temassız ödemelerde adımlar “uygulamanın açılması – telefon ile POS cihazlarının birbirine yaklaştırılması – onay” kadar kısa olabilirken link ile ödemelerde “link oluşturma – linkin müşteriye ulaşması – kart bilgileri girme – 3D Secure onayı” gibi daha uzun bir süreç de ortaya çıkabilmektedir.


Mobil Ödeme Güvenliği


Mobil ödemeler, hem müşteri hem de işletmeler için güvenlik avantajı sağlar. Müşterilerin dijital verileri özel olarak şifrelenmiş veritabanlarında tutularak korunur. Ödeme anında parmak izi, yüz tanıma gibi güvenlik önlemleri yer alır. Ayrıca yapılan her işlemi kullanıcılar dijital ortamda görüntüleyebilir ve bir hata olması durumunda kolayca harcama itirazı yapabilirler.


Mobil Ödeme ile Hangi Alanlarda Alışveriş Yapılabilir?


Mobil ödemelerin genelini düşündüğümüzde, ödeme yapılabilecek sektör ya da kategorilerde herhangi bir sınır olmadığını söyleyebiliriz. Kredi/banka kartı kullanılabilen her dijital markette ya da fiziksel olarak yapılan hemen her alışverişte mobil ödeme yöntemlerinden yararlanmak mümkün. Ancak mobil ödemenin farklı yöntemleri arasında kullanım alanlarında farklılık oluşabilir. Örneğin NFC temassız ödemeler yalnızca fiziksel alışverişlerde kullanılabilirken, GSM operatör ödemelerinde limitler düşük olduğu için bazı kategorilerden alışveriş yapmak mümkün olmayabilir.


Mobil Ödeme Hakkında Sıkça Sorulan Sorular


Mobil ödeme nedir? Mobil ödeme, banknot ya da herhangi bir fiziksel banka/kredi kartı bulundurmaya gerek duymadan, akıllı telefon veya başka bir mobil cihaz üzerinden ödeme yapmaya izin veren teknolojilerin genel adıdır. Müşterilere hızlı ve kolay ödeme yapma imkanı sunar.


Mobil ödeme nasıl yapılır? Mobil ödeme yapmayı sağlayan birçok farklı yöntem bulunur. NFC temassız ödeme, ödeme linkleri, QR ödemeler, GSM operatör ödemeleri, banka uygulamaları ve dijital cüzdanlar gibi farklı yöntemler kullanılabilir.


Mobil ödeme güvenli midir? Mobil ödemeler hem güvenli hem de kolay ödeme deneyimi ortaya çıkarır. Telefonla ödeme sırasında yüz tanıma, parmak izi gibi ek güvenlik önlemleri sunulur. Müşteri verileri şifrelenerek korunur ve işlemler dijital ortamda görüntülenerek hata olması durumunda iptal işlemi başlatılabilir.


Mobil ödeme ile hangi alanlarda alışveriş yapabilirim? Mobil ödeme yöntemleri kredi kartı ya da banka kartı geçen her noktada kullanılabilir. Online alışverişlerde, telefonla uzaktan alışverişlerde ve fiziksel satış noktalarında mobil ödemelerden yararlanılabilir.


Mobil ödeme ile online alışveriş yapabilir miyim? Evet, mobil ödemeler online alışverişte kullanılabilmektedir. Ek olarak, dijital cüzdan uygulamaları üzerinden online alışverişe yönelik kampanyalar da sunulabilir.

Papel Bülten’e abone ol.

Finans dünyasındaki gelişmelerden ve Papel yeniliklerinden haberdar ol.

Gizlilik Politikası'nı‎‎ kabul ediyorum