Bireysel Hesap
Giriş Yap
İşletme Hesabı
Giriş Yap
Papel blog/İşletme/E-Ticaretin İnceliklerini Öğrenmek İsteyenlere: Entegrasyon Nedir?
Okuma süresi6 dakikalık okundu

E-Ticaretin İnceliklerini Öğrenmek İsteyenlere: Entegrasyon Nedir?

Aralık 24, 2024
E-Ticaretin İnceliklerini Öğrenmek İsteyenlere: Entegrasyon Nedir?

 

E-ticaret, günümüzde işletmeler için en hızlı ve pratik yöntemlerden biri. Fakat birden fazla platformu, sipariş süreçlerini ve ödemeleri manuel olarak yönetmek oldukça zor ve zaman alıcı olabiliyor. İşletmeni tek bir noktadan kolaylıkla kontrol edilebilmesini sağlayan entegrasyonlar bu noktada devreye girerek zaman tasarrufu ettirmesinin yanı sıra işlerini daha verimli hale de getiriyor.

 

E-Ticaret Entegrasyonu Nedir?

 

Entegrasyon, sözlükte "bütünleşme" ve "uyum" anlamına gelirken, e-ticaret entegrasyonu bir e-ticaret platformunun diğer yazılımlar ve sistemlerle uyum içinde çalışmasını sağlayan bir süreçtir. Bu süreç, farklı yazılımlar arasında otomatik veri akışı sağlayarak e-ticaret mağazasının iş süreçlerini daha verimli, hızlı ve hatasız yönetmesine yardımcı olur. Verileri birleştirip organize eden entegrasyon uygulamaları, manuel olarak yapılması zor düzenlemeleri anlık veri girişleriyle kolaylaştırır. Aynı zamanda, farklı platformları tek bir panelde birleştirerek siteye yeni özellikler kazandırır ve manuel veri girişine olan ihtiyacı ortadan kaldırır.

 

E-Ticarette Entegrasyon Ne İşe Yarar?

 

Entegrasyon sistemleri, birden fazla yazılım ve programı tek bir üst sistemde birleştirerek e-ticaret operasyonlarının daha verimli ve düzenli hale gelmesini sağlar. Muhasebe, sanal pos ve pazar yeri gibi farklı sistemlerin e-ticaret sitesine entegre edilmesi, bu sistemlerin uyumlu bir şekilde çalışarak otomatik veri paylaşımı yapmasını mümkün kılar. Bu sayede işletme sahipleri, tüm dijital operasyonlarını tek bir kullanıcı arayüzünden kolayca yönetebilir. Entegrasyonlar, e-ticaret süreçlerinin hızlanmasını, hata oranının azalmasını ve işletme verimliliğinin artmasını sağlar.

 

Entegrasyon Çeşitleri Nelerdir?

 

E-ticaret entegrasyonu, farklı ihtiyaçlara ve işlevlerine göre çeşitli türlere ayrılır. İşletmelerin ihtiyaçlarına göre kullanabilecekleri muhasebe, sanal pos, pazaryeri entegrasyonu gibi birçok farklı entegrasyon çeşidi vardır. Bunların bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

 

  • Muhasebe entegrasyonu
  • E-fatura entegrasyonu
  • Sanal POS entegrasyonu
  • Pazaryeri entegrasyonu
  • Kargo ve lojistik entegrasyonu
  • Tedarikçi entegrasyonu
  • ERP (Kurumsal Kaynak Planlaması) Entegrasyonu
  • Sosyal medya entegrasyonu
  • Pazarlama entegrasyonu
  • Santral entegrasyonu
  • CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi) entegrasyonu

 

Muhasebe Entegrasyonu

 

Muhasebe entegrasyonları, e-ticaret platformlarındaki satış, alış gibi finansal işlemleri ve bununla beraber stok hareketlerini otomatik bir şekilde muhasebe yazılımına aktarır. Bu sayede manuel girişlerin azalır ve raporlamalarda hata olma ihtimali ortadan kalkar. E-ticaret platformuna entegre edilmiş muhasebe programı sayesinde şirketin finansal ve stok verileri güncel olarak takip edilebilir ve yönetilebilir.

 

E-Fatura Entegrasyonu

 

E-fatura entegrasyonları, e-ticaret sitesindeki satışları kendi elinle düzenleme zahmetini ortadan kaldırır. Bu entegrasyon, sitedeki satışlar için otomatik olarak e-fatura düzenlenmesini sağlar. Bu sayede e-faturaları manuel bir düzenleme gerekmeden otomatik olarak gerekli sisteme aktarmak mümkün olur.

 

Sanal POS Entegrasyon

 

Sanal POS entegrasyonları, e-ticaret sitesi üzerinden kredi kartı, banka kartı, ön ödemeli kartlar, dijital ve mobil cüzdanlardan ödeme alınabilmesini sağlar. Bu entegrasyon sayesinde işletmeler kolay, hızlı ve güvenli bir şekilde online ödeme alabilir.

 

Pazaryeri Entegrasyonu

 

Pazar yeri entegrasyonları, e-ticaret sitesini ürünlerin satılacağı Trendyol, Hepsiburada gibi pazar yerleri ile entegre eder. Bu entegrasyon sayesinde sitedeki ürünlerin pazaryerlerinde listelenmesi, siparişlerin takibi ve stok yönetimi süreçleri otomatik olarak gerçekleşir. Böylece pazaryerlerindeki satışlar, stok durumu, siparişler ve kargo işlemlerini tek bir panelden yönetmek ve takip etmek mümkün hale gelir.

 

Adsız Tasarım (4)

 

Kargo ve Lojistik Entegrasyonu

 

Kargo ve lojistik entegrasyonları, siparişlerin otomatik olarak kargo şirketine iletilmesini, kargo ve lojistik şirketlerinden otomatik olarak fiyat alınabilmesini, kargo etiketi bastırılmasını, lojistik verilerin takibinin yapılabilmesini ve takip numarası gibi bilgilerin müşterilerle paylaşılmasını sağlar. Bu sayede her siparişte bilgileri manuel olarak teker teker girmek yerine, entegrasyonla beraber veri işleme süreci otomatikleşerek süreci kolay ve hızlı bir hale getirir.

 

Tedarikçi Entegrasyonu

 

Tedarikçi entegrasyonları, beraber çalışılan tedarikçiler ile bağlantı kurulabilmesini sağlar. Bu entegrasyon sayesinde, tedarikçilerin ihtiyacı olan ürünleri otomatik olarak görebilirsin.

 

ERP (Kurumsal Kaynak Planlaması) Entegrasyonu

 

ERP entegrasyonları, stok,tedarik zinciri, üretim süreçleri ve finansal süreçler gibi süreçlerin tek bir platformdan kontrolünün ve takibinin yapılabilmesini sağlayarak e-ticaret platformunun yönetimini daha verimli hale getirir. 

 

Sosyal Medya Entegrasyonu

 

Sosyal medya entegrasyonları, farklı sosyal medya platformlarında e-ticaret yapılabilmesini ve veri alınabilmesini sağlamak için siteyi sosyal medya platformlarına bağlar. Bu entegrasyon sayesinde, ürünleri Instagram gibi sosyal medya hesaplarının gönderilerinde sergileyerek sosyal medya platformlarından siteye gelen müşterilerle ilgili veri alabilir ve böylece sosyal medya hesapları üzerinden ürün satışı yapabilirsin.

 

Pazarlama Entegrasyonu

 

Pazarlama entegrasyonları, e-ticaret sitesine farklı pazarlama özelliklerini entegre ederek dijital pazarlama çalışmalarıyla ilgili daha iyi bilgi almanı ve yapmış olduğun çalışmaları daha iyi yönetebilmeni sağlar.

 

Santral Entegrasyonu

 

Santral entegrasyonları, çağrı merkezleri ve müşteri hizmetlerini dijitalleştirir. Bu entegrasyon, çağrıları ve müşteri ilişkileri süreçlerini dijital olarak yönetir ve müşteri desteğini farklı iletişim yollarıyla sağlamayı mümkün kılar.

 

CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi) Entegrasyonu

 

CRM entegrasyonu, müşteri verilerinin yönetiminin daha etkin bir hale gelmesini sağlar. Bu entegrasyon sayesinde satış sonrası hizmetlerini ve müşteri sadakat programlarını etkinleştirerek müşteri memnuniyetini artırabilirsin.

 

Adsız Tasarım (5)

 

E-Ticarette Entegrasyonun Faydaları Nelerdir?

 

E-ticaret entegrasyonlarının, işletmelere iç işleyişlerini ve müşteri deneyimlerini geliştirerek birçok avantaj sağlar. Entegrasyonun veri tutarlılığı ve zaman tasarrufu sağlamak gibi birçok faydası vardır. Bunların bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

 

Veri Tutarlılığı: Stok durumu, sipariş bilgileri, müşteri verileri gibi veriler entegrasyonlar sayesinde tek bir platformda otomatik olarak güncellendiğinden hatasız bir şekilde yönetilebilir.

Zaman Tasarrufu: Entegrasyonlar işletme sahiplerinin manuel olarak yapmaları gereken işlemleri otomatikleştirir, bu sebeple işlemler çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşir. Bu durumda işletme sahipleri zaman kayıplarını minimuma indirmiş olurlar.

Hata Oranının Azalması: Entegrasyonlar manuel olarak yapılan veri girişi işlemlerini otomatikleştirerek aynı zamanda oluşabilecek hataların da önüne geçer. Bu sayede iş süreçlerinde hata payı azalır ve müşteri memnuniyeti de artar.

Rekabet Gücü: Entegrasyonlar sayesinde daha hızlı ve hatasız bir şekilde sipariş, stok ve müşteri bilgilerini işleyebilen e-ticaret platformları pazardaki rakiplerine karşı avantaj sağlamış olur.

Ölçeklenebilirlik: İşletmelerin bütün süreçlerine uyumlanan entegrasyonlar, işletmelerin büyüme süreçlerinde oluşabilecek sorunların da önüne geçer ve süreçleri kolaylaştırır.

 

E-ticarette Entegrasyon İşletmelere Ne Gibi Kolaylıklar Sağlar?

 

E-ticaret entegrasyonları iş süreçlerini otomatikleştirerek işletme sahiplerinin zaman tasarrufu yapmasını sağlar. Bunun yanı sıra sistemleri gerçek zamanlı veri akışı sağlanan tek bir panelden kontrol edilebilir hale getirerek işletme sahiplerine kolaylık sağlar. Entegrasyonlar sayesinde sipariş yönetimi süreçleri hızlanır, kargo süreçleri sorunsuz olarak yönetilebilir, stok yönetimi ve takibi yapmak kolaylaşır. Böylece zaman kazanmanın yanı sıra müşteri memnuniyetini sağlamak işletmeler için kolay bir hale gelmiş olur.

 

Entegrasyonlarda Hangi Altyapılar Kullanılır?

 

E-ticaret altyapıları, e-ticaret sitesinin gerekli özelliklere ulaşıp, bu özelliklerin müşterilere sunulmasını sağlar. Bu entegrasyonlar, genel olarak bulut tabanlı çözümleri ya da API kullanırlar. API’ler, sistemlerin birbirleriyle veri alışveriş yapmasını sağlayan bir araç görevini görür. E-ticaret platformları entegrasyonları genellikle 3 temel altyapıyı kullanarak gerçekleştirir. Bu altyapıları şu şekilde sıralayabiliriz:

 

  • API tabanlı entegrasyonlar
  • Bulut tabanlı entegrasyonlar
  • XML ve CSV dosya tabanlı entegrasyonlar

 

API Tabanlı Entegrasyonlar

 

API tabanlı entegrasyonlar, e-ticaret sistemleri ve üçüncü parti yazılımlar arasında veri alışverişi sağlayan en yaygın entegrasyon yöntemidir. En yayfın olarak kullanılan API’ler ise Restful API’ler ve SOAP API’lerdir.

 

Bulut Tabanlı Entegrasyonlar

 

Bulut tabanlı entegrasyonlar, özellikle iş süreçlerinin tamamını bulut tabanlı platformlar aracılığıyla yöneten büyük işletmeler tarafından tercih edilmektedir. Yazılımların entegrasyonu için bulut tabanlı çözümler sunan bu platformlar işletmelere yüksek güvenlik sağlar.

 

XML ve CSV Dosya Tabanlı Entegrasyonlar

 

XML ve CSV Dosya Tabanlı entegrasyonlar, veri alışverişini sağlamak için verileri düzenli aralıklarla dışarı aktararak entegrasyon yapılacak platforma yükleme yöntemini kullanır. Küçük ve orta ölçekli şirketler için bu entegrasyonlar basit bir çözüm olabilir.

 

Kaynaklar: 1, 2, 3.

Çerez Kullanımı Hakkında Bilgilendirme

Size daha iyi, hızlı ve güvenilir bir hizmet sunabilmek için sitemizde çerezler kullanıyoruz. İnternet sitemizde çerezler yoluyla kişisel veri işlenmekte olup zorunlu olan çerezler bilgi toplumu hizmetlerinin yerine getirilmesi ve uygulama performansı amaçlarıyla kullanılmaktadır. İsteğe bağlı üçüncü taraf çerezler ise açık rızanız olması halinde; reklam optimizasyonu, site ziyaretlerinizin analizi ve haber bültenine kaydolan üyelerin takibi amaçlarıyla sınırlı olarak kullanılabilecektir. Çerezlere dair tercihlerinizi panel vasıtasıyla yönetmeniz mümkün olup detaylı bilgi için Çerezlere İlişkin Aydınlatma Metni’mizi inceleyebilirsiniz.