menu-line
Blog Image

Dahi Matematikçiden Efsanevi Yatırımcıya Jim Simons: Hayatı, Yatırım Stratejisi ve Başarı Sırları


James Harris Simons ya da bilinen adıyla Jim Simons, ödüllü bir matematikçi olarak üniversitede hocalık yaparken 40 yaşında finans dünyasına adım attı. Warren Buffett ve George Soros gibi efsanevi yatırımcıları geride bırakan Jim Simons, 40 yıl boyunca olağanüstü yüzde 66 yıllık getiri sağlamayı başararak tarihin en başarılı yatırımcıları arasına adını altın harflerle yazdırdı.

#Finans

4 dakika

Son Güncelleme: May 15, 2024

Blog Image

Blog İçeriği

Erken Yaşamı ve Eğitim Hayatı: MIT'den Wall Street'e

Warren Buffett ve George Soros’u Geride Bıraktı

Jim Simons'ın Başarısının Ardındaki Gerçek: Matematik

Jim Simons'ın Mirası ve Etkisi

Paylaş

KopyalaCopyIcon
KopyalaCopyIcon

Paylaş


10 Mayıs 2024’te hayatını kaybeden yatırım gurusunun hayatı, yatırım stratejisini ve başarılarını Papel Blog için derledik. Stony Brook Üniversitesi’nde matematik kürsü başkanıyken, 40 yaşında hedge fon kurarak finans dünyasına adım atan ve 'Wall Street'i fetheden adam' olarak tarihe geçen bir dahi. Bir röportajında ''Hiçbir hisse senedi hakkında fikrim yok. Bilgisayarın fikirleri var ve biz körü körüne onları takip ediyoruz'' sözüyle özetlemişti yatırım stratejisini. Tüm zamanların en büyük yatırımcılarından biri olarak kabul edilen Jim Simons, 40 yıl boyunca olağanüstü yüzde 66 yıllık getiri sağlamasıyla Wall Street’in tartışmasız en iyi yatırımcılarından biri olmayı başardı.


Erken Yaşamı ve Eğitim Hayatı: MIT'den Wall Street'e


25 Nisan 1938'de Massachusetts, Cambridge'de doğan Jim Simons, matematiğe erken yaşta tutkuyla bağlandı. Dünyanın en iyi üniversitelerinden MIT'de (Massachusetts Institute of Technology) lisans derecisini tamamlayan Simons, 23 yaşında ise doktorasını yaptı.


Kaliforniya Üniversitesi'nden (Berkeley) doktorasını alan Simons, özellikle geometri ve topoloji bilimlerine yaptığı katkı ile adını akademik çevrelerde duyurdu. Ünlü matematikçi ve yatırımcı Jim Simons, ABD'nin Vietnam Savaşı sırasında istihbarat servisi için 'şifre çözücü' olarak çalıştı ve Sovyet Rusya'ya ait kodları başarıyla çözdü.


Uzun yıllar akademik kariyerine devam eden Simons, pek alışılmadık bir kararla 1978 yılında finans ve yatırım dünyasına adım attı. 1982 yılına gelindiğinde Renaissance Technologies isimli hedge fonu kuran Simons, matematik bilimi ile borsa yatırımını bir araya getirmeyi amaçladı. 1982 yılından 2010 yılına kadar şirkette başkan ve CEO görev yapan Simons, 10 Mayıs 2024'te hayatını kaybetti. Simons, Forbes dergisine göre dünyanın en zengin 55'inci kişisiydi.


Warren Buffett ve George Soros’u Geride Bıraktı


Şirketin ana fonu olan ve dışarıdan yatırımcı almayan Medallion Fonu, Jim Simons efsanesinin doğmasında en önemli mihenk taşlarından biri oldu. Jim Simons ve yatırım stratejisi üzerine bir kitap yazan Gregory Zuckerman, onu 'The Man Who Solved the Market' (Piyasaların Şifresini Çözen Adam) olarak tanımladı. Simons'ın yönettiği, daha doğrusu algoritmaları ve matematiği 'körü körüne' takip ettiği fon, 40 yıl boyunca yıllık ortalama yüzde 66 getiri sağladı.


ss


Simons'ı dünyanın en zenginleri arasına sokan bu oranı şöyle açıklayalım: 1982 yılında bu fona sadece 1000 ABD doları yatıran biri, 40 yılda on milyonlarca dolar getiri elde ederdi. Bu getiri oranı, Warren Buffett ve George Soros gibi diğer efsane yatırımcıları bile açık ara geride bırakan bir oran. Simons'ın Medallion Fonu, 1988 ile 2018 yılları arasında borsa alım satımlarından 100 milyar ABD dolarının üstünde bir gelir etti.


Jim Simons'ın Başarısının Ardındaki Gerçek: Matematik


'Hiçbir hisse senedi hakkında bir fikrim yok' diyen, üniversitede matematik kürsüsü başkanlığı yapan ve 40 yaşında yatırım dünyasına adım atan Simons'ın başarısı ise onun matematik kariyerinde saklı. Yatırım dâhisi olan Simons, şirketi Renaissance Technologies'e çalışan alırken normal bir Wall Street şirketinden çok daha farklı becerileri dikkate aldı. Doktoralı matematikçileri, istatistikçileri, bilgisayar mühendislerini ve fizikçileri işe aldı.


Birçok borsa yatırımcısı şirketlerin satış sayılarını, kazançlarını ya da kâr marjı gibi temel unsurlarını incelerken, Simons tamamen otomatik bir alım satım (trading) sistemine güveniyordu; piyasa verimsizliklerinden faydalan, alım satım modellemelerini merkeze al. Çok büyük verileri işleyen, piyasa paternlerini, tarihi dataları hatta hava durumu ile fiyat hareketlerini karşılaştıran Simons'ın algoritmik programları, saniyede binlerce işlem yaparak büyük kârlar elde etti. Özellikle quantitative (nicel) analiz Simons'ın en büyük yatırım sırlarından biriydi. Matematikçiler, fizikçiler ve mühendisler karmaşık algoritmalar geliştirdi ve şirket, rekabet gücünü korumak için sürekli büyük miktarda Ar-Ge yatırımları yaptı.


Jim Simons'ın Mirası ve Etkisi


Veriye dayalı yaklaşımı ve sürekli geliştirilen algoritmalara yaptığı büyük yatırımlar, Jim Simons'ın adını tarihe altın harflerle geçirmesine neden oldu. Aynı zamanda büyük bir hayırsever olan ve matematik eğitimine büyük önem veren Simons, bir vakıf da kurdu. Ünlü yatırımcı, 1994 yılında eşiyle birlikte kurduğu Simons Vakfı aracılığıyla matematik ve fizik araştırmalarını destekledi. Simons'ın eşiyle birlikte kurduğu vakıf, Stony Brook Üniversitesi'ne 2011 yılında 150 milyon dolar, 2023 yılında ise 500 milyon dolarlık bağış yaptı.


Tarihin gördüğü en başarılı yatırımcılarından olan Jim Simons, ölümünün ardından veriye dayalı borsa yatırımı, nicel algoritmalar ve matematik ile piyasaları birleştirmesiyle çok önemli bir miras bıraktı.


Papel Bülten’e abone ol.

Finans dünyasındaki gelişmelerden ve Papel yeniliklerinden haberdar ol.

Gizlilik Politikası'nı‎‎ kabul ediyorum