menu-line
Blog Image

Cep Yakmayan Bir Tatil İçin Bütçe Dostu Öneriler


Tatile çıkmak büyük keyif. Peki ya maliyeti? Bütçe dostu bir tatil için bilmen gerekenler Papel Blog’da!

#Finansal_Okuryazarlık

5 dakika

Son Güncelleme: Ağu 15, 2024

Blog Image

Blog İçeriği

Tatil Türlerinin Harcamalar Üzerindeki Etkileri

Tatil Alışverişleri İçin Akılcı İpuçları

Papel ile Tatil Harcamalarından Cashback Kazan

Paylaş

KopyalaCopyIcon
KopyalaCopyIcon

Paylaş

Yıl boyunca okul, iş, günlük yaşamın getirdiği yorgunluklar derken hepimiz yılın belirli dönemlerinde keyifli ve dinlendirici bir tatil deneyimine özlem duyuyoruz. Ancak günümüz şartlarında bir hafta veya daha uzun süreli bir tatile çıkmanın maddi yükü, aldığımız keyfin önüne geçecek seviyede olabiliyor. Tatilde yaşanan güzel anılar, eve dönüş yolunda borç ödeme stresine yol açabiliyor.


Peki tatil harcamalarını nasıl hafifletebiliriz? Bütçe dostu tatil nasıl yapılır? Hangi fırsatları takip etmeliyiz? Tüm bu sorular, yazımızda yanıt buluyor…


Tatil Türlerinin Harcamalar Üzerindeki Etkileri


Tatil türleri, kişisel tercihlere ve tatilden beklentilere göre değişebilmektedir. Farklı tatil çeşitleri, farklı harcamaları da beraberinde getirir. Tatil türlerini şu şekilde sıralayabiliriz:


  • Deniz ve Plaj Tatili
  • Kültür ve Şehir Tatili
  • Doğa Tatili
  • Macera Tatili
  • Spa ve Wellness Tatili
  • Kış Sporları Tatili
  • Cruise Tatili
  • Kamp ve Karavan Tatili
  • Tarih ve Kültürel Miras Tatili
  • Gastronomi Tatili
  • Sağlık Tatili
  • Kırsal Turizm ve Köy Tatili
  • İnanç Turizmi


Deniz ve Plaj Tatili


Deniz, kum ve güneşin muhteşem uyumuyla yılın yorgunluğunu atmayı tercih edenlere yönelik bir tatil türüdür. Deniz ve plaj tatili için güneşten koruyucu kremler başta olmak üzere mayo, deniz ürünleri, plaj şemsiyesi, portatif sandalye gibi harcama kalemleri bulunabilir. Ulaşım ve konaklamayı da dahil ettiğimizde pahalı sayılabilecek bir tatil türü olduğunu söyleyebiliriz. Bu türden tatil planlarında uzun vadeli bütçe yönetimine dikkat edilmesi faydalı olacaktır.


Kültür ve Şehir Tatili


Tarihi, sanatsal ve kültürel değerleri keşfetmek üzere yapılan seyahatlere denir. Bu türden tatiller için hem yurt içinde hem de yurt dışında oldukça fazla seçenek bulunabilir. Ulaşım, konaklama, müze ve tarihi binalara giriş ücretleri, yerel mutfaklar ve alışveriş için yapılacak harcamalar bu tür içerisinde sayılabilir. 


Doğa Tatili


Doğa ile iç içe olmak isteyenlerin tercih ettiği bir tatil türüdür. Dağcılık, doğa yürüyüşleri, orman gezileri, kano gibi aktiviteler bu tür içinde sayılabilir. Harcama kalemleri ise yapılan aktiviteye bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Örneğin; doğa yürüyüşü tercih eden biri daha düşük bir bedel öderken, dağcılık yapan bir başka kişinin gerekli ekipmanları satın alması ya da kiralaması gerekir. Bu nedenle masraflar değişkenlik gösterecektir.


Macera Tatili


Adrenalin tutkunlarının vazgeçemediği aktiviteleri içeren tatil türüdür. Dalış, yamaç paraşütü, safari, rafting, bungee-jumping, skydiving gibi ekstrem sporların da dahil olduğu birçok seçenek bu tür içerisinde yer alır. Hemen hemen tüm aktiviteler için özel ekipmanlar gerekir ve bu, maliyeti yükseltecektir. Ayrıca bazı aktivitelerin yapılacağı lokasyonlara ulaşım daha zor ve daha maliyetli olabilir.


Spa ve Wellness Tatili


Dinlenmeyi ve rahatlamayı merkeze alan bir tatil türüdür. Spa merkezleri, kaplıca otelleri, yoga ve meditasyon kampları bu kapsamda sayılabilir. Ekonomik açıdan değerlendirdiğimizde ulaşım, konaklama ve bazı durumlarda eğitmen/danışman ücreti dışındaki giderlerin çok faz olmayacağını varsayabiliriz.


Kış Sporları Tatili


Snowboard, kayak, buz pateni gibi kış sporlarına yönelik aktiviteler içeren tatil türüdür. Özel ekipmanlar kullanma ve bu sporların yapılabileceği özel kayak merkezleri gibi lokasyonlarda konaklama gerekliliği içerir. Bu açılardan bakıldığında harcama kalemlerinin artabileceğini söyleyebiliriz.


Cruise Tatili


Otel konforuna sahip büyük gemilerle yapılan seyahatlerdir. Birden fazla limanda konaklayabilir, tek seferde birçok yeri ziyaret edebilirsin. Denize kıyısı olan kentlerde alışveriş, kültürel geziler gibi aktivitelerde bulunabilirsin.


Kamp ve Karavan Tatili


Plaj kenarı ya da doğal alanlarda kamp yaparak ya da karavanda konaklayarak yapılan tatilleri kapsar. Özellikle pandemi döneminden sonra Türkiye’de daha yoğun rağbet gösterilen bir tatil türü haline dönüşmüştür. Harcama perspektifinden bakıldığında konaklama bedeli ödenmeyeceğinden, daha düşük bir tatil bütçesi yeterli olabilir. Ancak bu tip tatillerin yapılabileceği alanların oldukça sınırlı olduğunu belirtelim.


Gastronomi Tatili


Gastronomi tatili, belirli mutfak türlerinin keşfedilmesi amacıyla dünyanın farklı yerlerini ziyaret etme anlamını taşır. Gıda festivalleri, spesifik bazı içkilerin tadım etkinlikleri gibi aktiviteler bu türe dahildir. Yeme-içme ile ilgili harcamalar bu tip tatillerde normalden daha yüksek olabilir.


Kırsal Turizm ve Köy Tatili


Şehir hayatından uzaklaşmak ve yavaş yaşam deneyimiyle tanışmak isteyenler için idealdir. Tarımsal faaliyetlere katılmak, köy evinde konaklamak gibi aktivitelerde bulunmayı içerir. Bu tatil türünde harcamalar daha düşük bir seviyede seyredebilir.


İnanç Turizmi


Belirli dini gruplar tarafından kutsal sayılan şehirler, dini yapılar gibi yerlerin ziyaret edilmesini içeren tatil türüdür. Ulaşım ve konaklama dışında gidilen lokasyonda yapılacak hatıra eşyası alışverişi gibi ek kalemler bu türdeki en önemli harcamalar olarak sayılabilir.


ss


Tatil Alışverişleri İçin Akılcı İpuçları


Yapılacak tatilin türü ne olursa olsun, birçok farklı harcama kalemi ortaya çıkacağını söyleyebiliriz. Bu harcamalardan tamamen kaçınmak mümkün olmayacağı gibi, tatilden alınacak keyfin azalmasına da sebebiyet verebilir. Fakat bazı akılcı hamlelerle hem dolu dolu bir tatil yapmak hem de bütçe dengesini korumak mümkün hale gelebilir.


Uygun Dönemi Belirle


Uygun fiyatlı bir tatil için öncelikle tatile gidilecek tarihlerin iyi seçilmesi gerekir. Yurt içi tatil planlarından söz edecek olursak Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı gibi uzun, hatta çoğu zaman 9 günlük tatil şeklinde kutlanan özel günler çok yoğun bir talebi beraberinde getirir. Bunun doğal bir sonucu olarak konaklama ücretleri normalin de üzerinde seyredebilir.


Bu maliyet riskinden kendini korumak için tatilini özel günlere denk gelmeyen tarihlerde planlamanı önerebiliriz. Böylece hem daha düşük bir konaklama bedeli ödeyebilir hem de aşırı kalabalıktan kaçınma imkanı elde edebilirsin.


Erken Rezervasyon Yap


Konaklama, tatil giderlerinin önemli bir bölümünü oluşturur. Ancak tatil yapacağın dönemden belirli bir süre öncesinde konaklama şirketlerinin erken rezervasyon fırsatlarından yararlanabilirsin. Böylece en ciddi giderlerden birini hafifletmiş olursun.


Uçak biletleri için de aynı durum geçerlidir. Havayolu şirketleri yılın belirli dönemlerinde uzun vadeli bilet rezervasyon kampanyaları duyurur. Bunları takip ederek ulaşım giderini minimuma indirebilirsin.


Alışveriş Listesi Belirle ve Fiyatları Karşılaştır


Tatile hazırlanırken yapılan önemli hatalardan biri, alıvşerişi spontane şekilde gerçekleştirmektir. Bu şekilde hem ihtiyaçların bazıları unutulabilir hem de fiyat karşılaştırması yapılmadığı için harcama tutarı yükselir. Bunu engellemek için ihtiyaçları önceden belirleyerek bir alışveriş listesi oluşturmak faydalı olabilir.


Otel Dışı Alternatifleri Değerlendir


Oteller oldukça konforlu bir hizmet sunar ve konaklama ihtiyacı dışında eğlence, yemek gibi bazı ek hizmetleri de bir arada sunar. Ancak bu durum maliyetleri yükseltebilir. Bu nedenle tatile gideceğin lokasyonda otel dışındaki pansiyon, kiralık ev gibi seçeneklere göz atmak iyi bir yöntem olabilir.


Toplu Ulaşımı Tercih Et


Erken rezerve edilen bir uçak bileti, ulaşım maliyetini oldukça düşürecektir. Peki gidilen yerdeki ulaşım maliyetleri? Bunu düşürmek için de araç kiralama ya da taksi yerine toplu ulaşımı tercih ederek tasarruf edebilirsin. Ayrıca paylaşımlı araç yolculuklarını tercih ederek daha konforlu bir yolculuk şansı elde edebilirsin. Böylece tatil giderlerindeki önemli bir başka kalemi daha kontrol altına almış olursun.


Papel ile Tatil Harcamalarından Cashback Kazan


Tatil harcamalarını biraz daha hafifletmek istersen Papel’in sunduğu cashback kampanyalarından yararlanmanı tavsiye ederiz. Tek yapman gereken alışverişlerinde Papel Sanal Kart bilgilerini kullanmak. İşte aradığın fırsatlar…


Konaklama ve ulaşım için:


  • Obilet’te %10 cashback
  • Enuygun’da %10 cashback


 


Alışveriş listendeki ihtiyaçlar için:


  • Trendyol’da %15 cashback
  • Hepsiburada’da %15 cashback


Papel’in avantajları bunlarla sınırlı değil! Papel mobil uygulaması üzerinden tüm cashback fırsatlarını keşfedebilirsin.

Papel Bülten’e abone ol.

Finans dünyasındaki gelişmelerden ve Papel yeniliklerinden haberdar ol.

Gizlilik Politikası'nı‎‎ kabul ediyorum