menu-line
Blog Image
Ön Ödemeli Kart Nedir? Kullanımı ve Avantajları

Ön ödemeli kartlar online ve fiziksel alışverişlerde kullanılabilen, nakit çekmeye olanak tanıyan yeni nesil ödeme kartlarıdır.

#Ön-Ödemeli-Kart

5 dakika

Son Güncelleme: Mar 27, 2024

Blog Image

Blog İçeriği

Ön Ödemeli Kartın Avantajları

Ön Ödemeli Kart Nasıl Kullanılır?

Ön Ödemeli Kart Güvenli mi?

Ön Ödemeli Kartlar ile ilgili Sık Sorulan Sorular ve Yanıtları

Paylaş

KopyalaCopyIcon
KopyalaCopyIcon

Paylaş

Ön ödemeli kartlar cüzdanımızda taşıdığımız nakit para gibi ‘bakiye kadar’ harcamaya izin verir. ‘Dijital nakit’ olarak tanımlayabileceğimiz ön ödemeli kartlar tüm fatura ödemeleri, nakit çekim işlemleri ve alışverişlerde kullanılabilir.


Ön Ödemeli Kartın Avantajları


İlk örnekleri 1970'li yıllarda ortaya çıksa da modern anlamda ön ödemeli kartlar 2000'li yılların başında yaygınlaşmaya başladı. Özellikle banka hizmetlerine erişemeyen nüfus grupları tarafından hızlıca benimsendi. Finans, telekomünikasyon ve perakende sektöründe oldukça yaygın bir kullanıma ulaştı.


Ön ödemeli kartların avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:


•Bakiye kadar harcamaya izin vermesi,•Güvenli bir ödeme deneyimi sunması,•Tüm alışverişlerde kullanılması,•Banka hesabına ihtiyaç kalmaması,•Nakit çekmeye izin vermesi,•Bütçe planlamasına yardımcı olarak tasarrufu artırması,•Kredi skoru düşük ya da henüz kredi skoru olmayan kişiler tarafından sorunsuz bir şekilde kullanılması.


ss


Ön ödemeli kartlar ayrıca cashback (nakit iade) gibi ödül sistemleri ile kullanıcılarına önemli avantajlar da sağlar.


Ön Ödemeli Kartın Dezavantajları


Ön ödemeli kartlar, kullanıcılar için birçok avantaj sunsa da bazı dezavantajlara da sahiptir. Bu dezavantajlardan biri kredi skoruna katkı sunmamasıdır. Düzenli kredi kartı kullanımı, aynı zamanda kişinin kredi skoruna katkı sağlar. Düzenli ön ödemeli kart kullanımı ise Findeks Kredi Notu gibi kredi skorlarının yükselmesine yardımcı olmaz. Kredi ya da banka kartıyla kıyasladığımızda ön ödemeli kartların bir diğer dezavantajı ise taksitlendirme olmaması olarak görülebilir. Bazı alışverişlerinde taksit ile ödemeyi zamana yaymak isteyen kullanıcılar, böyle durumlarda ön ödemeli kartlardan faydalanamaz. Son olarak bazı ön ödemeli kartlarda nakit çekimi ya da kart kullanımı için belli oranda işlem veya kart ücreti talep edilebilir. Genelde kredi kartı kadar yüksek kart ücretleri olmasa da ön ödemeli kart almadan önce limit ve ücretleri araştırmak faydalı olabilir.


Ön Ödemeli Kart Nasıl Kullanılır?


Aslında ön ödemeli kartlar, banka veya kredi kartlarıyla çok benzer bir kullanım kolaylığına sahiptir. Birçok ön ödemeli kartta son kullanma tarihi, CVV ya da CVC kodu ve kart numarası bulunur. Bu sayede fiziksel ve online alışverişlerde kullanılabilir. Ayrıca, para transferi de kolayca yapılabilir. Ön ödemeli kartlar ayrıca nakit çekimlerine de olanak sağlar. Bu sayede kartla ödeme yapılamayan durumlarda nakit ihtiyacı kolayca karşılanır.


Ön ödemeli kartlara para yüklemek ise oldukça kolaydır. Birçok şirket, birden fazla yöntemle kart bakiyesi yüklemeye izin veriyor. Dünyada milyonlarca kullanıcı tarafından tercih edilen ön ödeme kartlara para yüklemek için kullanılabilecek yöntemlerden bazılar şunlardır;


•Para transferi•ATM’den yükleme•Uygulama içi transfer•Anlaşmalı mağazalardan para yükleme•Otomatik yükleme talimatı ile kredi kartı ile düzenli yükleme yapmak.



ss


Ön Ödemeli Kart ile Alışveriş Nasıl Yapılır?


Ön ödemeli kartlar birçok farklı alanda kullanım kolaylığı sunmasıyla öne çıkar. Bu kartlara yüklenen bakiye hem fiziksel hem de online alışverişlerde rahatça kullanılabilir. Kredi ve bank kartının kullanılabildiği neredeyse tüm alanlarda ön ödemeli kartlar da geçerlidir. İşletmeler, hiçbir ek donanıma ihtiyaç duymadan kolayca ödeme kabul edebilir. Bu kartların bir diğer avantajı ise bakiye yüklemenin çok hızlı tamamlanmasıdır. Gelişen teknoloji ile birlikte bir mobil uygulama aracılığıyla karta saniyeler içinde bakiye yüklenebilir. Kullanıcılar yüklenen bakiye ile alışverişlerini anında tamamlayarak cashback, indirim ya da sadakat programlarından faydalanabilir.



Ön Ödemeli Kart Güvenli mi?



Birçok ön ödemeli kart, banka ve kredi kartları ile aynı güvenlik sertifika ve protokollerine uymak zorundadır. Aynı zamanda PIN kodu gibi güvenlik önlemleri de ön ödemeli kartlarda güvenliği artıran bir diğer unsurdur. Ayrıca, sadece bakiye kadar harcama yapılabilmesi olası bir güvenlik ihlalinde kaybedilecek tutarın da sınırlı olmasını sağlar. Bu nedenle gerekli denetimlerden geçen ve lisans yetkisine sahip ön ödemeli kartlar güvenli olarak kabul edilir.


Öte yandan, siber saldırılara karşı kart bilgilerini korumak için kullanıcılar da dikkatli olmalıdır. Şifre ve kart bilgileri kimse ile paylaşılmamalı, güvenli olmayan internet sitelerinden alışveriş yapılmamalıdır.


Ön Ödemeli Kart Ücretleri Nelerdir?


Birçok farklı fintek şirketi ve banka tarafından sunulan hizmetlerden biri haline gelen ve kullanım kolaylığı sayesinde gittikçe popülerleşen ön ödemeli kartlar, aynı zamanda yüksek işlem limitlerine de sahip olabiliyor. Ülkeye ya da kart hizmeti veren şirkete göre limitler ve kart ücretleri değişmekle birlikte, artan rekabet tüketicilere avantaj olarak geri dönüyor.


Türkiye’de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) gibi kamu kurumlarının denetim ve lisans süreçlerinden geçen birçok şirket bu alanda faaliyet gösteriyor. Limitler ve ücretler de şirketten şirkete değişiklik gösteriyor. Özellikle kimlik doğrulamasını tamamlamış ön ödemeli kart sahipleri, yüksek limitlerle işlem yapabiliyor.


TCMB tarafından elektronik para ve ödeme kuruluşu olarak faaliyet izni verilen Papel, sunduğu birçok avantaj ile bu alanda öne çıkıyor. Papel’in ön ödemeli sanal kartı olan Papel Sanal Kart ile birçok avantajdan sen de faydalanabilirsin. Limit ve ücretlerle ilgili bilgi almak için bu sayfayı ziyaret edebilirsin.


Ön ödemeli kart ile banka kartı arasındaki farklar nelerdir?


Ön ödeme kartlar ve banka kartları birçok benzer kullanım alanı ve özelliğe sahip olsalar da aralarında temel bazı farklar da var. Öncelikle ön ödemeli kartlar vadesiz bir hesaba bağlı olmak zorunda değildir. Bu nedenle bir ön ödemeli kart almak için banka hesabı açmaya gerek yoktur. Ayrıca, birçok banka kartı borçlandırarak olmayan bakiyeyi de harcamaya izin verirken, ön ödemeli kartlar sadece var olan bakiyeyi harcamaya izin verir.


ss



Ön Ödemeli Kartlar ile ilgili Sık Sorulan Sorular ve Yanıtları


Ön ödemeli kart nasıl alınır?


Bir ön ödemeli kart almak için seçilen banka ya da finans kuruluşuna başvuruda bulunmak gerekir. Genelde fintek şirketleri tarafından sunulan ön ödemeli kartlara başvuru, ilgili şirketin internet sitesi ya da mobil uygulaması aracılığıyla yapılır. Gerekli şartları sağlayan herkes, başvurunun ardından ön ödemeli kart sahibi olabilir.


Ön ödemeli kartla ATM'den para çekilir mi?


Evet, ön ödemeli kartı veren şirketin yaptığı anlaşmalara göre değişmekle birlikte genelde ön ödemeli kartlar ile ATM'lerden nakit çekilebilir ya da karta para yatırılabilir.


Ön ödemeli kart kredi kartı yerine geçer mi?


Ön ödemeli kart da kredi kartı gibi alışverişlerde kullanılabilir. Ancak bu iki kart çeşidinin kullanım amaçları birbirinden farklıdır. Kredi kartları önce harcama yapıp ardından ödeme yapılan kart türüyken, ön ödemeli kartlarda önce bakiye yüklenir ve bu bakiye kadar harcama yapılabilir.


Ön ödemeli kart çeşitleri nelerdir?


Ön ödemeli kartlar fiziksel ve sanal olarak ikiye ayrılır. Sanal kartlar genelde online alışverişlerde kullanılırken, fiziksel kartlar hem online hem de fiziksel ödemelerde kullanılabilir.


Ayrıca, farklı ihtiyaçlara yönelik sunulan farklı ön ödemeli kartlar da bulunur. Yalnızca bir kere yükleme yapılabilen 'tek kullanımlık ön ödemeli kartlar' fiziksel ve sanal olarak alınabilir. Sürekli kullanım içinse tekrar yükleme yapılabilen ön ödemeli kartlar tercih edilir.


Kaynak: 1, 2,


Papel Bülten’e abone ol.

Finans dünyasındaki gelişmelerden ve Papel yeniliklerinden haberdar ol.

Gizlilik Politikası'nı‎‎ kabul ediyorum